02/05/14 05:56
(http://www.klassa.bg/)

Прогрес М - 22М доставя на МКС златни рибки

Изпълнението на руската космическа програма през 2014 г. започва на 5 февруари със старта на космическия товарен кораб Прогрес М - 22М. Той ще достави на Международната космическа станция (МКС) над 2,5 тона товари, включително контейнери със златни рибки за експеримента "Аквариум - AQH", заяви пред РИА Новости представител Роскосмос.

Изстрелването на кораба Прогрес М - 22М с ракета носител Союз – У е насрочено за 20:23 московско време от космодрума в Байконур. Скачването е предвидено да стане след шест часа – на 6 февруари в 02:26 ч.
Провеждането на експеримента " Аквариум - AQH " е планирано да бъде извършено на американския сегмент от МКС, в японския модул Kibo, в аквариума JAXA Aquatic Habitat ( AQH ). Други биологични обекти, изпратени на МКС, са ларви на комари и плоски дъждовни червеи, посочват от Роскосмос.
Целта на руско-японската програма " Аквариум - AQH " ще бъде изследване на въздействието на космическите полети върху стабилността на затворената екологична система и нейните съставни единици - растения , животни и риби - в условията на микрогравитация. Освен това учените очакват да получат нови данни за възможно дългосрочно съхранение на яйца на нисши ракообразни и определяне на тяхната способност да се реактивират след космическите полети.
Информацията, получена в резултат на експеримента, е от голямо значение както за фундаменталната наука, така и за работата по създаването на системи за поддържане на живота на космически екипажи на базата на биологичния цикъл на веществата.
Прогрес М - 22М също ще достави на МКС гориво за поддържане на станцията в орбита, оборудване, храна, вода и въздух за космонавтите, научна апаратура за експериментите. Става въпрос за американски, европейски и японски товари, които се доставят по силата на търговска договореност.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване