02/05/14 20:04
(http://noresharski.com/)

„Табак Маркет“ натискали търговци в Бургас да продават бизнеса си

Собствениците на Lafka „Табак Маркет” натискали бургаски търговци да продават бизнеса си, пише сайтът Топ Новини Бургас. Подразделението на Булгартабак искало да изкупи всички налични фирми за разпространение на печатни издания в региона, като изпращали предварително подготвени договори с предложение за франчайз.

Местните търговци обаче били притеснени от някои от клаузите в договора – франчайзополучателят, който ще ползва марката “Lafka”, имал предимно задължения, а права почти липсвали. Според една от най-фрапантните клаузи, в случай че бъде „хванат“ да продава в обекта си стоки  извън тези на „Табак Маркет” и техните доставчици, собственикът на павилиона дължал неустойка в размер на 120% от договорената сума.

От „Табак Маркет” са заявили в официален отговор до Топ Новини Бургас, че нямат практика или намерение да оказват натиск върху местния бизнес с цел да го придобие. „Фирмата ни присъства в над 20 града в страната и като част от стратегията си за развитие проявява интерес към всички областни градове. Относно броя обекти, стратегията на фирмата оценява експанзионния потенциал на не повече от 5% от общия брой търговски обекти, продаващи тютюневи изделия в конкретния град. „Табак Маркет“ АД е фирма, която спазва пазарните правила и по никакъв начин не нарушава правилата на нелоялната конкуренция. Няма такъв прецедент до момента в историята ни, нямаме и намерение да го създаваме, тъй като държим на името си и на добрите взаимоотношения с останалите пазарни играчи”, се казва още в отговора на дружеството.

Според Топ Новини Бургас КЗК вече е разрешила на „Табак Маркет” да продобиеместният дистрибутор „Боби Прес” ООД. Предполага се, че на мястото на техните будки ще се появят и първите павилиони Lafka в града. ‘“Табак Маркет“ е съдружник в „Боби Прес”, като притежава 50% от нея и е партньор на собственика на местната фирма“, се казва в писмен отговор до онлайн изданието от маркетинг мениджъра на дружеството Милена Монова.

В отговор на питане от страна на КЗК бургаският кмет Димитър Николов съобщава, че на територията на Община Бургас са предвидени близо 100 места за разполагане на павилиони, от тях около 20 са незаети към момента. 51 търговци са получили разрешение за поставяне на павилиони за продажба на цигари. По информация на заместник-кмета Красимир Стойчев, който е и председател на Комисията, която организира конкурсите за отдаване под наем на общински площи, предназначени за търговска дейност, към момента при тях не е постъпвало искане от страна на „Табак Маркет” за ползване на подобни площи.

Местните търговци са притеснени от факта, че със стъпването си на пазара в Бургас Lafka ще бъде причина за унищожаване на техния бизнес, граден години наред. Те се възпротивиха на решение на местния парламент от лятото на 2013 година, с което според тях се облагодетелства бизнесът на Пеевски. Днес е входирана жалба в съда срещу спорния член в Наредбата. Тя е от името на Асоциацията на дребния и среден бизнес в Бургас и от още една фирма, пожелала анонимност.

The post „Табак Маркет“ натискали търговци в Бургас да продават бизнеса си appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване