02/05/14 23:53
(http://e-vestnik.bg/)

Три сценария за евроизборите в Гърция

Гърция, за добро или за лошо, навлезе в предизборен период и в този смисъл е време да обсъдим и проучим сценариите след вота през май на базата на предполагаеми резултати от него. На тези избори гърците ще трябват да излъчат 24 свои представители в Европейския парламент.Ето първия от тези сценарии: консервативната партия Нова демокрация успява да скъси дистанцията от следващата я формация - радикалната левица СИРИЗА и намалява до минимум разликата в процентните.

Премиерът Андонис Самарас заявява, че е “получил послание” от този вот и че правителството ще продължи да управлява страната до президентските избори, които са в началото на 2015 г., или колкото издържи.

Решаваща роля при формиране на климата след вота със сигурност ще има това как социалистическата партия ПАСОК сегашен коалиционен партньор на консерваторите в кабинета ще се представи на тези избори, дали на тях тя ще е сама или под шапката на една по-широка лявоцентристка коалиция. Ако обаче това политическо пространство не съумее да бъде представено в Европарламента, правителството ще се окаже заложник на процеси и събития, които биха могли да се разразят вляво от центъра.

Втори сценарий: СИРИЗА печели евроизборите с разлика, която от политическа гледна точка позволява на Нова демокрация да продължи да управлява. Каква би могла да е тази разлика? Някои говорят за разлика от 4,4 на сто. С толкова Нова демокрация загуби вота през 2009 г. Други казват, че тя би могла да е малко по-голяма. При този сценарий и ако партията ПАСОК или нейна коалиция оцелее, кабинетът може да продължи да управлява, но вече знаейки, че му остават месеци, тъй като през февруари предстоят президентски избори държавният глава на Гърция се избира от парламента на три тура .

Трети сценарий: СИРИЗА създава динамична ситуация в последния момент, Нова демокрация изпреварва СИРИЗА с голяма разлика. При подобен вариант със сигурност може да се мисли, че Самарас ще отиде директно на национални избори. Защото той знае, че ако не свика внезапен предсрочен вот, в бъдеще едва ли би могъл да разчита на тази разлика и да мобилизира отчаяните депутати, които ще започнат боричкания, които обикновено следват.

На фона на тези три сценария интересно е да се предвиди как биха действали партньорите и кредиторите на Гърция. Ако Самарас се справи с Ципрас Алексис Ципрас, лидера на СИРИЗА , тогава той има сериозни шансове да претендира с успех за уреждане на гръцкия дълг, сиреч да поиска ново отписване, и да поиска още през юни някакъв нов модел на надзор върху Гърция от страна на кредиторите.

Ако Самарас загуби с голяма разлика, кредиторите няма да разкрият картите си, тъй като ще знаят, че вече ще трябва да седнат на масата и да се договорят с Ципрас. При този сценарий е възможно да надделее идеята, че “на Гърция няма да бъде дадено нищо, докато не разберем какво ще става на политическата сцена в страната и кого ще има за събеседник.

Разбира се, има и много неизвестни на тези евроизбори. А именно, дали и кои ще отидат да гласуват. Очевидно е, че това ще е от решаващо значение. Но още по-решаващо е какви проценти ще получи крайнодясното парче от политическия спектър и най-вече Златна зора. Запознатите със случващото в тази част на сцената оценяват от политическа гледна точка като безразсъдна идеята за забрана на тази партия и са убедени, че изобщо не става дума за временно явление.

За сетен път ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване