02/05/14 06:12
(http://www.klassa.bg/)

Уникални мартеници радват очите в Етнографския музей

Уникални мартеници, плод на фантазията и познанията на дамите от Задругата на майсторите на народни художествени занаяти вече радват очите на всички, които прекрачат прага на Етнографския музей в столицата, предаде репортер на БГНЕС.

За седма поредна година майсторките изложиха своите ръчно изработени традиционни първомартенски модели в залите на музея. Именно там от днес до 8 март всеки ще може не само да взаимства готови идеи от изложените модели, но и да закупи мартенички за своите близки и любими хора. По-сръчните ще могат да участват в изработването на мартеници по традиционни и съвременни технологии. Графикът на работилничките ще бъде предварително обявен във фейсбук и на http://iefem.blogspot.com/.

"Освен бяло и червено, в Северозападна България у малките момчета може да се види и мартеница, изработена от светло синьо и бяло. Червеното, което се използва също е различно в различните краища на страната. Червеното в Пиринския край и в цяла Македония е различно, защото хората и темпераментът им са различни. При родопчаните червеното трябва да си отива с пембето", обясни Цветанка Абаджиева от задругата. "Мартеницата има защитна функция, мартеница се слага и на къщата", напомни тя.

"Почти цялата година ми отнема изработването на мартениците и за намирането на подходящите материали, правя по 100-150 бройки от модел, още на трети март започвам с новите идеи", разказа Елизабета Иванова, член на задругата на майсторите, която за първа година участва в базара, но от 12 години прави и продава мартеници. "Сестрата на една моя приятелка правеше мартеници и покрай нея тръгнаха нещата и при мен. Реших, че ще направя по-хубави мартеници от тези, които се продават по сергиите и пазарите", сподели тя. "В една традиционна мартеница трябва да има най-вече бяло и червено, от там насетне може да се добави всичко, което ви хареса", посъветва тя. Елизабета твърди, че всички модели са й любими. "Не знам от къде ми идват идеите, все едно съм родена с тях, имало е случаи, в които ставам през нощта заради някоя идея за мартеница, те са ми като деца, толкова ги обичам", сподели още тя.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване