02/05/14 23:52
(http://e-vestnik.bg/)

Хипотези за излизане от кризата в Тайланд

Министър-председателката на Тайланд Инглук Шинаватра е по-уязвима от всякога, въпреки вероятната победа, която ще постигне на парламентарните избори от 2 февруари, бойкотирани от основната опозиционна формация, Демократическата партия, пише  вестник “Монд”.

Изборите няма по никакъв начин да решат кризата. Изборният ден премина без много насилие, въпреки опитите на антиправителствени демонстранти да саботират изборите, като попречат на избирателите да се явят пред урните и въпреки че близо 10 процента от изборните секции не можаха да започнат работа.

Окончателните резултати няма да може да бъдат оповестени скоро, защото е необходимо да бъдат организирани частични избори в общините, където гражданите не успяха да гласуват. Парламентът не може да се събере и да излъчи ново правителство, ако 95 на сто от депутатите не присъстват на откриването на новата му сесия. Резултатите ще покажат, че такъв кворум не може да бъде достигнат в най-скоро време, пише френското издание.

Победителят на изборите най-вероятно ще бъде партия “За тайландците” на Инглук Шинаватра, защото провинциите, симпатизиращи на властта, са с по-голямо население от тези, подкрепящи демонстрантите.

Протестите са оглавявани от бившия вицепремиер Сутхеп Тхаугсубан, който се самопровъзгласи за “водач на народа” и предлага да реформира системата, като замени за известно време изборното правителство с “Народен съвет”. Той ще има за цел да извърши огромна институционална “чистка”, преди да бъдат насрочени нови избори.

Привържениците на правителството принадлежат основно към селската класа от северната част на страната, където популярността на Таксин Шинаватра, брат на Инглук, оставя голяма. Бившият премиер допринесе за повишаването на стандарта на живот в селата, като въведе невиждани досега системи за субсидиране и за социално осигуряване, посочва в. “Монд”.

За излизане от кризата не е изключена хипотезата за “съдебен преврат”, която е поддържана от много наблюдатели. Ако изборите бъдат касирани, това ще позволи правителството да бъде принудено да подаде оставка чрез арсенал от различни юридически разпоредби. Върховните административни и съдебни власти са смятани за враждебно настроени към правителството и към “системата Таксин”, отбелязва в. “Монд”.

Депутатите от управляващата партия вече са заплашени от импийчмънт за опита да прокарат нормативен акт, който да направи така, че Сенатът да се избира на преки избори. Конституционният съд сметна това за “опит да се свали демократичния режим”.

Самата Шинаватра е разследвана от агенцията за борба с корупцията заради катастрофалното управление на системата за субсидии за оризопроизводителите, където вероятно са давани много подкупи. Подобни маневри могат да позволят да бъде отстранено правителството на Шинаватра без да се прибягва до “услугите” на армията, която също е враждебно настроена към Таксин. Така ще се спестят и международните критики, които подобен пуч ще предизвика, пише още изданието.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване