02/06/14 07:08
(http://www.klassa.bg/)

Една независима Шотландия ще трябва да има своя валута

Британският министър на бизнеса, иновациите и професионалното обучение Винсънт Кейбъл не смята, че в случай на излизане на Шотландия от състава на Обединеното кралство чрез референдум, тя ще може да влезе във валутен съюз с Лондон.

Като причина той посочи множеството бюрократични забавяния, с които би се сблъскала новосъздадената държава в такъв случай. "Запазването на английската лира в една суверенна Шотландия, на каквото набляга местното правителство, е крайно сложно и ненадеждно начинание. То би изисквало множество споразумения между Лондон и Единбург както в икономически, така и в политически план.

Като се отчита сложността на този процес, аз практически съм сигурен, че в края на краищата Шотландия би била принудена да използва собствена валута. Сред мерките, необходими за запазване на лирата от Единбург, британските експерти цитират въвеждане на строги фискални правила, за да се намалят рисковете, които неизбежно ще възникнат в ранните етапи в икономиката на една независима държава.

Най-общо това означава загуба на част от суверенитета, което пък поставя под въпрос самата необходимост от отделяне на Шотландия от Обединеното кралство. Референдума за независимост на Шотландия ще се проведе на 18 септември. Ако населението в болшинството си го подкрепи, то суверенитетът на Шотландия ще бъде обявен на 24 март 2016 г. Дотогава Единбург и Лондон ще трябва да сключат споразумения за условията на отделянето от Великобритания.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване