02/06/14 07:17
(http://www.klassa.bg/)

Милиарди потънаха в джобовете на определени хора

"Никога не е било съставяно ново правителство на БСП. На Конгреса взехме решение да се сформира новото правителство, но то не беше направено. Провеждани бяха задкулисни срещи зад гърба на българското правителство. Очевидци изнесоха информация. Тези срещи са в грубо нарушение на устава на БСП. Така коментира днес по БНР политическата ситуация от преди 17 години Румен Гечев, депутат от "Коалиция за България" и един от министрите в кабинета "Жан Виденов". Той си припомни, че тогава "дори изпълнителното бюро не се свика на 3 февруари или на 4-ти сутринта. Властта се предаде на ОДС с цел да се спасява гражданският мир. Но това, което не се спаси са активите на държавните фирми за милиарди левове, които потънаха в джобовете на определени хора. Нямаше да се стигне до никаква гражданска война ако беше изпълнено решението на Конгреса за второ правителство. Нещата в България щяха да се развият по друг начин.

     

Георги Първанов:

Връщането на мандата преди 17 години беше най-разумният вариант

Връщането на мандата преди 17 години беше най-разумният вариант, от който печелеше Социалистическата партия, България и българите. Това каза днес пред журналисти Георги Първанов, президент на Република България (2002 - 2012), на въпрос - имаше ли друга възможна стъпка преди 17 години, освен връщането на мандата.

„Имаше много възможни варианти, но мисля, че това беше най-разумният, най-балансираният вариант, от който печелеше и социалистическата партия, като мандатоносител и, което е най-важно - спечелиха България и българите”.

Попитан, дали тогава той е върнал мандата, или президентът Петър Стоянов не му го е дал, и кога го е върнал всъщност, Първанов отговори: „Ние не сме връщали нищо, просто не оставихме папката с имената на министрите, като по този начин, във формално конституционното разбиране на процеса, не сме реализирали мандата. Някой път мога да покажа и папката с имената на министрите. Отказът си е наш и той беше обоснован на няколко последователни заседания на парламентарната група, на Изпълнителното бюро, на всички ръководни органи на партията”.

На въпрос - каква е ролята на Николай Добрев, Първанов посочи, че тя е изключителна. „Николай Добрев положи неимоверни усилия да направи един качествен кабинет от доказани професионалисти, да направи програма за управление, която, към онзи момент, беше много силна и работеща. В крайна сметка, всичките му анализи, и той ги призна честно, показаха, че няма икономическа база да се възроди управлението, няма дипломатическа подкрепа, парламентарната група по това време вече беше ерозирана, рухваше. Можеше да има нов, по-тежък провал, крах на управлението, който да има много тежки последици за държавата”, заяви още Първанов.

Георги Първанов участва в дискусия на тема „4 февруари 1997 г. Барикади, съгласие и разум (исторически анализ – 17 години по-късно)“ по покана на Младежка историческа общност.



Антоний Гълъбов:

България се държи като азиатска периферия на Европа

"Част от БСП настояваше да не бъде връщан мандатът. Имаше твърдо ядро и то настояваше със сила да бъдат овладени протестите и да бъде наложено второ правителство на БСП. Смятам, че имаше реален риск да се стигне до сблъсъци. Няма никакво съмнение, че там имаше говорители на твърдото разбиране, че законът трябва да се наложи, че ситуацията трябва да се овладее със сила. Стилистиката на реакцията срещу Първанов е същата като реакцията срещу Трайчо Костов". Това заяви днес по БНР политологът д-р Антоний Гълъбов в коментар на събитията от 4-ти февруари 1997-а година

"БСП имаше възможност да пожелае успех на АБВ. За съжаление нищо подобно не видяхме. Рефлексите от 10-и ноември и от 4-ти февруари изобщо не са преодолени. Големият въпрос е доколко ще успеем да удържим на европейския формат. Златанова е доволна, че докладът за корупцията е "брилянтен". Качеството на европейската интерграция на България ясно показва какво е качеството на демокрацията в страната. За голяма част от нашите избиратели изборите през май ще бъдат "за" или "против" сегашното управление. Европейските теми ще отсътсват от тези избори. България се държи като азиатска периферия на Европа".


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване