02/06/14 22:09
(http://www.klassa.bg/)

Николай Овчаров за "кухия чек" на Дянков за Перперикон

Надявам се кабинетът на Орешарски да покрие задължението на ГЕРБ към Перперикон, а чекът за 1 млн. лв. да спре да бъде кух и да видим съдържанието му. Това заяви в Кърджали археологът Николай Овчаров, ръководител на проучванията на скалния град.

Овчаров припомни, че "кухият чек" е бил връчен на кмета на Кърджали Хасан Азис от бившия финансов министър Симеон Дянков, но парите така и не са получени.

"С този милион трябваше да се финансират дейностите по реставрацията и консервацията на целия западен и северозападен сектор с кулата. Наложи се обаче общинската хазна да похарчи солидни средства.

Още в началото на мандата си предишното управление провали и строителството на посетителския център, в подножието на Перперикон остана само огромен изкоп, ползван от театралите като нестандартна сцена за спектаклите от международния фестивал", подчерта Овчаров.

Изграждането на центъра ще струва близо 1,5 млн. лева, припомни той стойността на проекта.

Археологът изрази надежда, че ще получи финансиране и за тазгодишните проучвания на Перперикон, макар необходимите средства да не са предвидени в заделените от правителството 500 млн. лв. за регионален растеж.

Днес Николай Овчаров представи и първите холограми със съкровищата на Перперикон, които вече са изложени в Историческия музей в Кърджали. Те са изработени по проекта "Перперикон – дом на богове и хора" от екипа на Института по оптически материали и технологии "Акад. Йордан Малиновски" при БАН и ще бъдат показвани както у нас, така и в чужбина.

За този уникален начин на светлинно представяне на предметите са подбрани най-ценните находки от 15-годишните разкопки на скалния град. В експозицията са изложени предмети от всички епохи – каменно-медната, бронзовата, античността и средновековието. Това е само част от рекламата на уникалния исторически паметник край Кърджали.

Изработването на холограмните изображения е започнало през миналия ноември. За да бъде заснето златното съкровище, открито на Перперикон преди 2 г., Николай Овчаров е поел лична отговорност и го е пренесъл до столицата.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване