02/06/14 07:19
(http://www.klassa.bg/)

Прокуратурата да каже всичко за тефтера на Златанов

Президентът Росен Плевнелиев коментира в Панагюрище факта, че в тефтерчето на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов е и неговото име, предаде БНР. "Моят апел към прокуратурата е: Моля, покажете всичко. Защото това, че някой си служител, в някаква комисия е решил да не се произнесе по същество, всъщност не облагодетелства, а точно обратното – ощетява българския президент. Повече от ясно е, че той не е бил в конфликт на интереси. Излезте и го кажете публично", каза Росен Плевнелиев. 

Президентът и  Сдружението на българската отбранителна индустрия обсъдиха проблемите в отбранителния бранш. ''Държавата може да отделя процент от средствата за отбрана за разработката и създаването на нова специална продукция. За целта обаче е необходимо да бъдат планирани нуждите през следващите години, за да може браншът да бъде адаптивен'', предложиха представителите на сдружението. Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров допълни, че един от основните проблеми днес пред фирмите в сектора е подготовката на специалисти за отбранителната индустрия. От организацията настояха за по-активна работа на българската външна политика, която да подпомага бизнеса в по-активното му представителство в чужбина. Държавният глава пое ангажимент да окаже подкрепа на фирмите от бранша, като насърчи международните им контакти.

''Необходимо е също така да продължи работата по внедряването на Стратегия за българската отбранителна индустрия, за да бъдат по-добре защитени фирмите от сектора в условията на тежка международна конкуренция. Към момента годишният обем на сектора у нас възлиза на около 300 млн. евро. Много малко е необходимо, за да може той да достигне до 500 млн. евро. Това обаче не може да се случи без целенасочена държавна политика'', беше посочено на срещата от представителите на сектора. От бранша подчертаха и желанието си за по-активно участие в процедурите за доставка на специална продукция за Министерството на отбраната. Българските фирми имат много силни позиции в разработката и производството на оптика, информационни и комуникационни системи, радиолокационни системи и други.

Плевнелиев открои значението на дейността на Сдружението за развитието на българската отбранителна индустрия. "Армията трябва да намери своята специализация и фокус. Това страната ни успешно може да направи съвместно със страните от региона", коментира президентът. ''Кооперирането е един от начините България да получи допълнителни възможности за повече финансиране и технологии и по линия на НАТО'', смята държавният глава. В коментар пред журналисти в Панагюрище президентът отново напомни, че реформата в образованието и приемането на Закона за средното професионално образование са едни от основните инструменти в подкрепа на успешните български компании. ''Отбранителната индустрия създава над 15 хиляди работни места и се развива позитивно - ръстът на сектора надвишава този на националната икономика'', допълни президентът. "Не бива да очакваме нито ЕС, нито някоя друга голяма сила да дойде и да ни създаде богатството и работните места. Държавата трябва да може да отваря врати и да създаде благоприятна среда за бизнеса", коментира Росен Плевнелиев.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване