02/06/14 22:31
(http://e-vestnik.bg/)

Тунис в сблъсък с тероризма

Предполагаемият убиец на туниския опозиционен водач Шокри Белаид бе ликвидиран точно една година след убийството

Франс прес

Бунтовете в Тунис. Снимка: АП/БТА

Точно една година след убийството на опозиционера Шокри Белаид властите в Тунис съобщиха вчера, че силите за сигурност са убили предполагаемия извършител на покушението при антитерористична операция в околностите на столицата Тунис.

След щурма на къща в предградието Рауед, продължил 20 часа, специални части на Националната гвардия “успяха да убият седем тежковъоръжени терористи. Разследването и анализатори разкриха името на Камел Гадгади”, чиято самоличност е установена научно, съобщи вътрешният министър Лотфи бен Жеду на пресконференция.

“Гадгади е извършителят на политическото убийство на мъченика Шокри Белаид”, допълни министърът. Петима от седмината убити заподозрени са идентифицирани, каза той. Убит е и служител на Националната гвардия.

“Това е най-хубавият подарък, който можем да направим на тунизийците за първата годишнина от убийството” на опозиционера, увери министърът.

Убийството на 6 февруари 2013 г. на 48-годишния Шокри Белаид, адвокат и активист, клонящ към марксизма и панарабизма, яростен критик на ислямистите от управляващата по това време партия “Ан Нахда”, шокира и хвърли Тунис в тежка политическа криза, от която страната едва започва да се отърсва.

Опозиционерът бе убит пред дома си с три изстрела от упор. Убийството бе приписано от властите на джихадистите от “Ансар аш Шариа”. Тази организация е смятана за терористична от Тунис, но никога не е поемала отговорността за убийството, нито за което и да било друго въоръжено нападение.

Силите на реда обградиха в понеделник следобед къщата в Рауед, на няколко километра от плаж, по чието протежение има няколко хотели, след като получили сведения за наличие на терористи.

Жандармеристите “бяха посрещнати със стрелба и ожесточена съпротива”, каза Бен Жеду. “Искахме да избегнем смъртта им и им предложихме да се предадат. Но всеки от тях имаше автоматични оръжия, гранати и колани с експлозиви”.

В понеделник вдовицата на Белаид Басма Халфауи, която обвинява ислямистите от “Ан Нахда”, че най-малкото са скрили важни за разследването документи, заяви за АФП, че очаква убедителен жест от новото безпартийно правителство.

“Изобщо не се знае (какво в действителност е станало). Всички варианти са възможни”, каза тя. “Вече не вярваме на обещания. Ще съдим по делата”.

Съобщението за смъртта на Камел Гадгади бе направено дни преди очакваната утре пресконференция на близките на Белаид по хода на разследването и бдението със свещи по булевард Хабиб Бургиба, главната улица в Тунис.

Голяма демонстрация е предвидена за събота, която да напомни, че на 8 февруари 2013 г. - деня на неговото погребение, страната бе парализирана от обща стачка и че десетки хиляди души отдадоха последна почит на опозиционера. Това събитие прие формата на демонстрация срещу “Ан Нахда”.

Убийството отбеляза началото на размирна година за Тунис и отбеляза обрат в ситуацията по сигурността. Двайсетина военни и жандармеристи загинаха в сблъсъци с джихадистки групировки през 2013 г., предимно по границата с Алжир.

За да излезе от безизходицата, тогавашният премиер ислямист Хамади Джебали, срещу когото имаше вътрешнопартийно противопоставяне, опита да състави кабинет от технократи, преди да подаде оставка. Семейството на Шокри Белаид и опозицията силно се разгневиха, че начело на правителството застана министърът на вътрешните работи Али Ларайед.

Навремето лидерът на ислямистката партия Рашид Гануши уверяваше: “Ан Нахда” е в добра форма и няма да отстъпи никога властта, докато се радва на доверието на хората и на легитимността на урните”.

Година по-късно обаче, след месеци мъчителни преговори, белязани с протести на опозицията ...

Публикувана на 02/06/14 22:31 http://e-vestnik.bg/19867/tunis-v-sblasak-s-terorizma/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване