02/06/14 22:36
(http://e-vestnik.bg/)

Украйна е по-разделена отвсякога

Асошиейтед прес


Воините на протеста
Снимка: от блога на Иля Варламов - zyalt.livejournal.com

Кметът на град в Западна Украйна предупреди, че неговата полиция ще се сражава с всякакви сили, изпратени от президента. Губернаторът на район в Източна Украйна разпространи снимка на окървавен от бой опозиционен депутат и каза, че не може да сдържи смеха си.

Два месеца след началото на антиправителствените протести в Украйна двете страни се отдалечават все повече една от друга.

Няма спор, че Украйна никога не е била монолитна. Русия и Европа съперничат за господство от векове, като подхранват дълбоки културни различия между предимно украинскоезичните западни и централни райони, копнеещи за връзки със Запада, и рускоезичните източни и южни райони, които търсят подкрепа от Русия.

Със задълбочаването на кризата всяка от страните става по-твърда в своите убеждения, а онези, които стояха по средата, са принудени да изберат страна.

Демонстрациите започнаха с един стар въпрос: дали Украйна да следва европейски път или да влезе по-осезаемо в сферата на Русия? През ноември президентът Виктор Янукович, след като години наред се обявяваше в подкрепа на политическо и икономическо споразумение с Европейския съюз, внезапно се отказа от него и предпочете спасителен заем от Русия. Но кризата значително се промени седмица по-късно, когато полицейски сили за борба с безредиците разпръснаха посред нощ малка мирна демонстрация на централен площад в Киев.

Изведнъж призивите за интеграция с ЕС бяха заменени с искания за оттегляне на Янукович и ново правителство, което да гарантира правата на човека и демократичните свободи. Лозунгите от типа на “Украйна е Европа” бяха заменени с такива като “Долу бандата”.

Разделението се задълбочи още повече, след като мирните протести станаха още по-насилствени. Когато миналия месец бяха убити четирима протестиращи и се появиха доста съобщения за бити и малтретирани от полицията активисти, гневът на опозицията се засили. А поддръжниците на Янукович бяха ужасени от кадрите, показващи полицаи, подпалени от хвърлени от демонстранти коктейли Молотов, събарянето на статуя на някогашния съветски лидер Владимир Ленин и окупирането на административни сгради.

Различаващите се виждания се коренят в културните дадености. Подкрепящият протестите Лвов в Западна Украйна се възприема като типичен европейски град - с калдъръмени улици, католически църкви и кафенета на открито. Крепостта на Янукович Харков в Източна Украйна е промишлен град с масивна съветска архитектура и гигантска статуя на Ленин.

Езиковият въпрос също започва да играе роля в страната, където около 40 процента от хората говорят украински вкъщи, една трета говорят руски, а една четвърт говорят и единия, и другия. Двата езика са тясно свързани и не е необичайно някой украинец да се обръща към друг на единия език, а да получава отговор на другия. Повечето оратори на площад “Независимост” в Киев се обръщат към тълпата на украински, но на барикадите се чуват и двата езика.

С разрастването на насилието обаче това, което години наред е било приятелско съперничество, се превърна в напрегната вражда. Кметове на западни и източни градове си отправиха взаимни нападки, а по улиците на Киев, който се намира приблизително в средата на страната, разгневени протестиращи хвърляха запалителни бомби и камъни по полицията, която им отвърна със сълзотворен газ и гумени куршуми.

Полицаи бяха заснети да унижават и малтретират протестиращ, който беше съблечен гол и накаран да стои в снега. Подкрепящи правителството активисти, главно от Източна Украйна, за които се твърди, че са били наети от властите, се стекоха в Киев, за да ...

Публикувана на 02/06/14 22:36 http://e-vestnik.bg/19870/ukrayna-e-po-razdelena-otvsyakoga/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване