02/08/14 12:50
(http://www.klassa.bg/)

Станишев: Каузата ни е бъдещето на ЕС

"Каузата ни е победа, за да не позволим на ГЕРБ да се върне на власт и да доразсипе държавата, но през победата на левите в Европа минава бъдещето на ЕС." Това заяви пред делегатите на заседанието на 48-ия конгрес на БСП соцлидерът Сергей Станишев.

С 5 въпроса към своите се обърна Станишев. Премиерът Пламен Орешарски, министрите Драгомир Стойнев и Ангел Найденов, лидерът на ДПС Лютви Местан, близо 30 дипломати бяха сред гостите на форума на БСП.

Зам.-председателите Димитър Дъбов и Евгений Узунов бяха определени за водещи на форума. „Заслужаваше ли да поемаме риска за управлението на страната, при разсипията, която ни завеща ГЕРБ? Идва ли моментът, в който трябва да очертаем по-дългосрочна перспектива? Защо е важно да спечелим точно сега изборите или по-скоро какво би станало, ако допуснем десницата да спечели изборите? В каква кондиция е партията, за да смятаме, че можем да изнесен тежката кампания и пето - каква кампания ни предстои?", обърна се към делегатите на най-висшия форум на червените в НДК Станишев.

"Днес имаме правителство, което подложи на ревизия и ценностите на прехода", подчерта той. И даде пример с антимонополното законодателство, както и редицата социални мерки, които кабинетът Орешарски стартира още в първите дни.

"Спомнете си, ние това обещахме на хората - да променим посоката на развитие на страната", каза Станишев.

"Искаме да възстановим икономиката, енергетиката. Първата стъпка е направена - отстранихме ГЕРБ от власт, а сега каузата ни е да не позволим на ГЕРБ и сродните им партии да се върнат на власт. Тази битка ще е тежка и трудна. Лесно е да рекетираш с държавната машина, но е трудно тухла по тухла, стъпка по стъпка да възстановяваш държавата. Най-страшното, което преживя обществото ни бе липсата на перспектива. И най-дългият път започва с първите стъпки", каза още Станишев.

И посочи трите най-важни задачи на управлението: индустриализация на страната и големи проекти, които да дадат тласък на регионите, модернизация - икономиката да бъде насочена към знанието. "Водещото е държавата отново да стане социална. Ние ще се стремим към държава, в която всеки да има сигуурен социален пакет - от децата до пенсионерите", подчерта соцлидерът.

"Грехота е леви гласове да се разпиляват", каза Станишев. И така маркира паралелната лява листа на АБВ. "Готови ли сме всички да дадем всичко от себе си, за да спечелим изборите", запита делегатите той.

И допълни, "Чакам отговор."

От залата му отговориха с аплодисменти. Соцлидерът припомни мащабния съвместен митинг с ДПС в подкрепа на правителството и го нарече обединение в името на каузата. Станишев припомни на своите, че е важен всеки глас.

"Всеки глас е решаващ, винаги сме били силни, когато сме единни. Инициаторите на разделението изговориха много благи и жлъчни думи. Всеки изстрадва и преживява лично случващото се. Удариха ни в гръб и ще се борят срещу нас, но всички трябва да знаете, че АБВ е замислено не като дискусионен форум, а като ясен политически субект", каза Станишев.

"Признавам, че не вярвах до последно и не ми се искаше да вярвам", сподели от трибуната той за проекта АБВ. „Нашата протегната ръка за обща листа увисна във въздуха, нека да затворим тази страница и да си гледаме кампанията", допълни соцлидерът. И още:„Ту няма да правят партия, ту са млада партия, за един месец не чух и една идея по-различна от нашите, но пък упреците към нас са повече от тези на ГЕРБ".

"Да им благодарим за тази мечешка услуга и повече да не се занимаваме с тях", каза Станишев по адрес на хората около АБВ и отново бе аплодиран. „Гласувате ли за АБВ, гласувате против каузата на БСП. Ние трябва да се изправим очи в очи с хората и да потърсим тяхната подкрепа", каза още соцлидерът.

"Колко пъти сме падали, колко пъти са ни зачерквали, нека не забравяме, че най-голямата ни сила сме черпили от удари отвън и отвътре, но днес не сме паднали и не сме на колене. Трудното е зад нас, но ни предстои още по-трудно, нека се гордеем с успеха , който ще извоюваме на европейските избори", надъха своите Сергей.

По-рано в речта си той подчерта, че плоският данък вече е ревизиран и ще бъде върнат на най-бедните в началото на 2015 година. „Колко хора реално оценяват, че два пъти се намали цената на тока", запита своите той. И заяви, че въпреки крехкото мнозинство в парламента, народното събрание е заработило прозрачно и на пълни обороти.

По думите на Станишев с подписката за референдум на ГЕРБ се прави опит за подмяна на европейските теми за предстоящите избори. „Ние също можем да поставим въпроси за референдум. И да питаме дали да остане пропорционална или да се замени с прогресивна данъчната система. Или както предлагат синдикатите - да се криминализира неплащането на осигуровки. Но това, което се цели с предложенията е да затънем в наши си теми", каза Станишев. И след това запита червените делегати: „Нас ли ще ни плашат с подписка - все едно да плашиш куче със салам".

"Единството в ляво е от национално значение", заяви веднага след Станишев премиерът Пламен Орешарски.

Орешарски: Вярвам, че ще намерите верните решения

"Аз вярвам, че ще намерите верните решения", заяви премиерът Пламен Орешарски при откриването на 48-ия Конгрес на БСП в НДК в събота.

Министър-председателят, който по-рано сутринта се завърна от олимпийската столица Сочи, беше категоричен, че подкрепата на левицата е била решаваща.

Като критика към опозицията Орешарски намекна, че част от действията им са били свързани "с едната мисъл да се върнат пак. Насаждаха омраза."

Министър-председателят обаче беше категоричен, че това по никакъв начин не е разколебало правителството и неговата работа. "Днес първите ни резултати са обнадеждаващи. Пътят е насърчаване на стопанската активност", заяви премиерът.

Той обаче подчерта, че пътят досега не е бил лек и че предстои да се преодолеят вътрешни раздори. "БСП има огромен опит в отстояване на единство. Днес повече от всякога единството в ляво е с национална значимост."

Заедно с премиера на Конгреса на БСП са министрите Петър Чобанов, Димитър Греков, Мариана Георгиева, Кристиан Вигенин, Драгомир Стойнев, Хасан Адемов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан подчерта огромното значение, което има поста на Станишев като президент на ПЕС. И заяви, че БСП и ДПС имат обща отговорност за развитието на България. Но след това посочи, че партията мандатоносител е именно БСП.

"Имам ясното съзнание, че основната политическа отговорност е на БСП като мандатоносител и като партия с 1,2 млн привърженици", каза Местан. И отреди на ДПС второстепенно място като партия, подкрепяща кабинета.

"Орешарски заслужава своя шанс", каза Местан. "Вярвам, че ще успеете, защото БСП е здрава партия, г-н Станишев, пожелавам ви искрено БСП да е първа политическа сила през май тази година", заключи лидерът на ДПС.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване