02/09/14 20:22
(http://www.klassa.bg/)

МВР започва спецакцията срещу битовата престъпност в понеделник

Специализирана полицейска операция, разпоредена от главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, започва от утре на територията на цялата страна.

Акцията е във връзка с предприетите мерки за противодействие на битовата престъпност след зачестилите случаи на грабежи и кражби на имущество от жители на малки и отдалечени населени места, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В нея ще участват служители на дирекция "Специализирани полицейски сили" при ГД "Национална полиция" и на областните дирекции на МВР в цялата страна.

Специализираната полицейска операция започва дни, след като към правителството бе внесен вот на недоверие от опозицията на тема "Сигурност". Част от обвиненията към правителството бяха именно за тежката битова престъпност в малките населени места. През последния месец станаха няколко убийства и побои на възрастни хора в малки села, където няма полицейски патрули.

В акцията ще участват служители на дирекцията "Специализирани полицейски сили" при ГД "Национална полиция" и на областните дирекции на МВР в цялата страна.

Още в четвъртък мерките за справяне с битовата престъпност бяха обявени от главния секретар на Министерство на вътрешните работи Светлозар Лазаров.

"МВР ще бори битовата престъпност с преразпределение на полицията към по-уязвимите места в страната. От местата с по-малко престъпност служители на реда ще бъдат пращани към "най-горещите" точки в районите около Видин, Враца, Монтана, Плевен и София-област. За целта ще има мобилизация на катаджии, пожарникари и жандармеристи", заяви той.

По думите му в преразпределението на ресурса ще участват и полицаите, пратени по границата заради проблема с бежанците.

"Където са уязвимите места по линия на битовата престъпност, ще намалим командироването на служители, които присъстват на българо-турската граница с оглед спиране на нелегалната имиграция. Паралелно с това ще повишим и лимитите на гориво на съответните областни дирекции, с оглед справяне с битовата престъпност".

Директорът на Национална полиция Тодор Гребенаров пък каза, че операцията за ограничаване на битовата престъпност започва същински от понеделник: "До момента жандармерията ще участва пряко в осигуряване охраната на обществен ред по компетенция в малките населени места, като сме концентрирали сили и средства в 15 области".

Светлозар Лазаров призова потърпевшите да заявяват на всяка цена престъпленията срещу тях, независимо от какво естество са те.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване