02/09/14 20:27
(http://www.klassa.bg/)

"Медиана": Шест партии в НС, ако изборите бяха сега

Шест партии могат да преминат 4-процентната за влизане в парламента - БСП, ГЕРБ, ДПС, "България без цензура", Реформаторски блок, с шанс е и Националният фронт за спасение на България (НФСБ). Това сочат данните от проучване на социологическата агенция "Медиана" на Кольо Колев.

Проучването е направено от 3 до 7 февруари сред 1008 пълнолетни българи.

Данните от него бяха обявени на пресконференция и са публикувани на интернет страницата на агенцията.

На въпрос "Ако днес, сега, имаше парламентарни избори, за кого бихте гласували?", 24,8% от гражданите посочват БСП (Коалиция за България), 19,3% - ГЕРБ, 9,5% - ДПС. За "България без цензура" към февруари 2014 година биха гласували 7,1% от гражданите, а за Реформаторския блок - 6,4%. Националният фронт за спасение на България на собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов събира 3,3% избиратели.

Данните от изследването показват, че съотношението на силите между управляващи и опозиция са практически изравнени - с лека доминация на управляващите.

В изследването се проследява и рейтингът на политиците и той ясно показва наличието на предизборна ситуация в страната, отбеляза Кольо Колев. На първо място по рейтинг през февруари 2014 г. е Георги Първанов - с 54 точки, а през ноември 2013 г. той е имал 42 точки.

"За разлика от ноември, Първанов сега е привлякъл много симпатии от страна на "чуждите" избиратели – на ГЕРБ и Реформаторския блок, и на други опозиционни формации", отбеляза Колев.

По думите му обаче потенциалните избиратели на АБВ са почти изцяло (80 процента) бивши избиратели на БСП.

Данните сочат още, че песимизмът в обществото е намалял значително в последните два месеца и има "плах оптимизъм".

С 6% се е повишило доверието към правителството на Пламен Орешарски, а разочарованието е спаднало с 2%.

Оставка на кабинета искат една трета от избирателите, а доминиращата обществена нагласа - с 45%, е правителството да бъде оставено да работи.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване