02/10/14 13:19
(http://www.klassa.bg/)

Васил Тончев: Вотът на недоверие няма да роди дебат

Предстоящите избори за европарламент са изключително важни не само за европейското бъдеще на България, но и за вътрешната обстановка на страната, тъй като политическото разделение и конфронтация в обществото ни е в изключително крайна фаза.

Всъщност тези избори ще бъдат тест за електоралното състояние на страната. Възможно е на базата на резултатите на тези избори да се предизвикат и предсрочни парламентарни. Смятам, че е много вероятно през октомври да се проведат предсрочни парламентарни избори.

Европейските избори ще покажат, че структурата на политическото пространство не е променена - основните политически субекти остават БСП и ГЕРБ. Мисля, че те в основни линии ще имат интерес да се проведат и парламентарни избори. Все пак в някаква степен това ще успокои обстановката в страната. Евроизборите са много важни за политиците и броенето ще е изключително прецизно.

Вотът на недоверие е един фрагмент в предизборната кампания, която започна отдавна. В него не виждам нищо ново и изненадващо. По същество основната опозиционна партия върви в една тясна парадигма и продължава да я следва. Вотът и дебатът по него няма по никакъв начин да се отрази настроенията в страната или да роди някакви нови идеи или нов обществен дебат. В крайна сметка вотът ще се обърне срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. По този начин се поддържа и това статукво, на което сме свидетели.

Предложението на президента за провеждане на референдум така, както е направено, няма да има ефект. То е формулирано така, че да обслужва изцяло партийни интереси, така, както ги разбира президентът. Затова и провеждането на подобен референдум не е полезно за обществото. Провеждането на референдум по принцип е нещо хубаво, но не поставено по този начин, с тези въпроси.

Очаквам от това да последват още въпроси. Нещата ще се размият. Мисля, че от понятия гражданин, гражданска активност, гражданска инициатива се размиха след такъв тип партийна намеса на президента. По същия начин ще се опорочи и референдумът. Това е размиване на границите на неща, които иначе са възможност за извършване на пряка демокрация в страната. Но очевидно нещата трябва да се изчистят от гледна точка на партийна намеса и от гледна точка на граждански патос. Няма нищо лошо в партийната инициатива. Лошо е, когато тя се прикрива с някакви граждански неща. Хубаво е да се знае кой е инициаторът, кой стои зад определена идея, кой е нейният двигател и всъщност чии интереси тя обслужва. Тогава нещата ще бъдат чисти и полезни за развитието в обществен план. С това, което прави президентът, не развива гражданското общество. След неговата инициатива, сега очаквам да завалят предложения за референдуми, вследствие на което нещата ще се размият, референдумът ще отиде някъде към есента и кой знае по какви теми и въпроси ще е. Поредната добра възможност ще бъде проиграна. В крайна сметка президентът ще поеме политическа отговорност, но тя за него е без последствия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване