02/10/14 09:00
(http://www.klassa.bg/)

Вашингтон предоставя икономическа помощ на Кабул

САЩ ще представят в понеделник нова програма за помощ за Афганистан в размер на около 300 милиона долара за подпомагане на икономическото развитие на страната, която е сред най-бедните в света, заяви в неделя пред АФП официален представител на Държавния департамент на САЩ.

Тази програма трябва да бъде официално обявена от Американската агенция за международно развитие (United States Agency for International Development-USAID) , каза служителят, при условие да остане анонимен.

Първата фаза от 77 милиона щатски долара има за цел да подпомогне частния сектор, създаването на работни места и намаляването на зависимостта от международната помощ за Афганистан, съобщава още подробности източникът на АФП. Целта, според него, е да се подкрепи присъединяването на страната към Световната търговска организация (СТО) през тази година.

Вторият компонент е от 92 милиона щатски долара и е насочен към насърчаване на обучението и наемането на квалифициран персонал в частния и публичния сектор. Тази програма, чието изпълнение започна на 1 януари 2014 г., включва партньорство между американски и афганистански университети.

И последната трета част - 120 млн. - е предназначена за подкрепа на селскостопанския сектор в Афганистан. "Тази програма е предназначена да позволи на около 400 хил. земеделски стопани да получат най-добрите технически средства", каза американският представител.

Програмата за помощ идва в момент, в който Вашингтон се опитва да убеди Кабул да подпише бързо двустранен договор за сигурност, според който контингент от около 10 хол. войници на САЩ ще останат на афганистанска земя и след 2014 година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване