02/10/14 09:00
(http://www.hsnovini.com/)

Две църкви в областта честват храмовия си празник на Св. Харалампий

Две църкви в областта честват храмовия си празник днес. Името на Светеца Харалампий носят хасковската обител в квартал „Болярово” и църквата в димитровградското село Черногорово. Това каза отец Димитър, който отслужи празнична литургия в хасковския храм.

Десетки миряни дойдоха да запалят свещ за здраве и да се поклонят пред иконата на Светеца. Те не пропуснаха да си вземат и осветена вода.

На днешния ден се носи мед за освещаване в църквата, за да има здраве и мед през цялата година. Смята се, че този мед придобива лековити сили, затова се пази за специални случаи през цялата година. Това не е случайно, тъй като медът отдавна е доказал своите лечебни качества и е едно от основните лечебни средства в народната медицина, разказаха миряни.

Св. Харалампий е християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести, а за празника му се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве.
В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Според народните представи св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата.

По традиция в квартала днес има еднодневен панаир, на който всеки може да си вземе различни лакомства, за децата се предлагат атрактивни играчки.

Храмът “Свети Харалампий” е издигнат през 1922 и осветен през 1926 г. по инициатива на тогавашния финансов министър Петър Янев, припомни отец Димитър.

Деня на Св. Харалампий отбелязват днес в димитровградското село Черногорово. Литургия в храма, който носи името на светеца, отслужи  архирейския наместник Георги Тодев. И тази година по традиция черногоровци дадоха курбан, осигурен от дарители.

150-годишнината на църквата “Св. Харалампий” в с. Черногорово припомни читалищният секретар Пенка Вълкова. 150-годишнината й честваха черногоровци миналата година. През 2011 г. миряните там посрещнаха мощите на Св. Харалампий.

 

Хасково Новини

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване