02/10/14 09:17
(http://www.hsnovini.com/)

Осветиха 70 кг мед на храмов празник, даряват го на бежанците от лагера в Харманли

70 кг мед осветиха на храмовия празник на църквата „Св. Харалампий” в хасковския квартал „Болярово”. Сладкият еликсир е осигурен от Областния пчеларски съюз, членовете на който са решили на професионалния си празник да зарадват бежанците от лагера в Харманли. Решението взели преди седмица, тъй като повечето от тях са потомци на бежанци от Беломорска Тракия.

На днешния ден пчеларите от региона приключват учебната година, която започна през октомври, м. г. „От днес започваме практическата час”, уточни председателят на пчеларския съюз Тошо Тодоров. Той отглежда 34 кошера в хасковското село Татарево. От пчелно семейство изкарва по 25 – 35 кг мед. Като добра определи миналогодишната реколта Тодоров, а на днешния празник пожела успешна година на всички пчелари в региона.

По данни на местния съюз 60 души в общината отглеждат пчели. Техният брой непрекъснато варира, тъй като има и новоприети членове на съюза. Сред дългогодишните пчелари е и кметът на с. Конуш Младен Марчев, който се грижи за 180 кошера. „Хората сами могат да преценят за качествата на меда. Най-хубавият мед се добива, в екологично чистите райони в областта”, сподели управникът.

Медът за здраве и берикет освети отец Димитър в храм “Св. Харалампий” в кв. “Болярово”

Сред основните проблеми на пчеларите е поголовното измиране на пчелните семейства. Една от причините за това е обработването на насажденията с пестициди. Мор за пчелите е влагата, също и рязкото затопляне в зимните месеци.

Пчеларите се оплакаха и от ниските изкупни цени на продукцията им. Килограм на едро върви по 4,50 лв., а на дребно по 7 – 8 лв., в зависимост от качеството му. Приемлива цена според производителите е 10 – 12 лева за кило. На пазара все повече навлиза фалшив мед, алармират производителите. Той се приготвя от глюкоза, а често, за да го докарат на цвят използват боя за яйца. Качественият продукт може да се познае по аромата, доверяват запознати.

Лечебните свойства на меда са неоспорими, твърдят пчеларите и доверяват, че всяка сутрин по една лъжица на гладно гарантира лечението на редица болести.

Димитър Димитров
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване