02/10/14 03:56
(http://www.klassa.bg/)

Парите са национални и се разпределят в цялата страна

Основната причина за недоволството от разпределението на парите за общините е, че вече не се разпределят от ГЕРБ и лидерът на ГЕРБ вече не може да казва „аз ви дадох тези пари, аз построих този път”. Това каза министърът на финансите Петър Чобанов пред БНР. „Основата причина за недоволството е, че парите вече не се разпределят от тях. Това е основната причина. Не може лидерът на ГЕРБ вече тръгне из страната и да каже: аз ви дадох тези при; аз построих този път; аз построих тази детска градина. Парите са публичен ресурс, парите са национални и затова се разпределят по територията на цялата страна”, каза Петър Чобанов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще поиска среща с премиера Пламен Орешарски, на която да постави въпроса дали може да се промени Постановлението за разпределението на парите за общините. Борисов обяви това на пресконференция в централата на ГЕРБ в неделя. "В понеделник ще се обадя на секретарката на Орешарски за среща, за да дискутираме по въпроса. Това правителство няма експертност, то е партийно, на двете партии. На тази среща ще ни интересуват само критериите и точките за определяне на проектите. Не търсим конфронтации с тях, а просто да променим евентуално, постановлението", каза Борисов.

Финансовият министър Петър Чобанов обясни пред БНР, че до момента са разпределени 350 милиона лева по различни проекти от Програмата за развитие на регионите, от които 125 милиона отиват в населени места, които се управляват от кметове на ГЕРБ - това са 36%. По думите на финансовия министър критериите за разпределение на средствата са ясно разписани с постановление: проектите трябва да са насочени към намаляване на регионалните различия, към осигуряване на по-добра жизнена среда в съответните населени места, към генериране на заетост и възможности за по-балансирано развитие. „За пръв път има инвестиционна програма, за която предварително са обявени критерии, която се разпределя от междуведомствен съвет, в който участваше и председателят на Националното сдружение на общините. Тази програма събра предложения за над 2 милиарда лева. Съгласете се, че при органичен ресурс от 500 милиона лева, все някой ще остане недоволен”, каза Чобанов. Според него причините за недоволството на ГЕРБ се крият другаде, не в самото разпределение. „Основната причина за недоволството е, че парите вече не се разпределят от тях. Парите са публичен ресурс, парите са национални и затова се разпределят по територията на цялата страна. Готов съм да се срещна с кметове на ГЕРБ, за да си поговорим по критериите, разпределението и за това как занапред ще продължи да се развива тази програма, тъй като това е само началото на една публична и инвестиционна политика, която се прави за първи път”, допълни министър Чобанов.

До десетина дни може да се проведе среща между министъра на финансите Петър Чобанов и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) по темата за нефинансираните проекти, за които от ГЕРБ твърдят, че има политически мотиви. "Това със сезирането на европейски институции остава малко в сферата на виртуалното. Разбира се, те имат право да го направят, но няма как и с какви сериозни доводи да го направят. Както отговорих и на тяхната покана, разбира се, че съм готов да се срещна и с кметове на ГЕРБ, но в официалния и легитимен за това формат, а именно с Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България. Говорих с председателя Управителния съвет господин Попов, и с него се разбрахме наистина да бъде насрочена подобна среща, за да си поговорим по критериите, по разпределението, по това как занапред ще продължи да се развива тази програма, тъй като това е само началото. Това е началото на една нова публична, инвестиционна политика, която се прави за първи път и наистина, ако има допуснати несъответствия, ако има критики, те могат да се поправят, ако са налице такива, и да продължи програмата. Занапред да бъде още по-още по-добра и парите да достигат, както и сега достигнаха, между другото, до всички области в България", каза Петър Чобанов.

 

         
   

Бойко Борисов: Имате тежък урок с "батко и братко", който очевидно не е научен

 

Лесно бих се съгласил с кметове, които искат да обжалват критерии, и това ще падне, няма как да издържи в съда, каза Бойко Борисов. „Вече имаме много тежък урок, който видно не е научен -„с батко и братко” и спирането на всички европрограми. Но те казват - това не са европари и могат да си ги похарчат както поискат. Трябва да се опитаме, все пак да променят това Постановление, никой няма да се сърди, ако го направят. Но, ако това Постановление остане, ще сезираме Сметна палата, ЕК, искаме им оставката и няма да спра кметовете, които ще желаят да обжалват постановленията. Предлагам им работещо решение. В тези места живеят хора, гласували за различни партии, но са платили данъци всички и заслужават нормални условия за живот”, добави Борисов.

 По повод разпределението на 500те милиона за регионите ГЕРБ дадоха пресконференция в  централата на партията. На снимката: Владислав Горанов, Бойко Борисов, Менда Стоянова, Лиляна Павлова
                                                                                                                                                            Снимка: БГНЕС

Но питам, когато би могло тези пари да се вкарат в програмата на ЕС за 2014 г., и след това да бъдат възстановени, защо трябва от всичките ни пари от данъци, да бъдат похарчени по този начин? Защо да не получим тези пари обратно след това от Брюксел? Защото тези неща минават през контрол, когато отиват към Брюксел. Убеден съм, че стотици дела ще отидат към прокуратурата, каза Борисов.

В Благоевград от понеделник започва гражданска подписка за преразглеждане на решението на правителството за разпределение на средства за общините. Това каза на пресконференция на ГЕРБ кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов. На пресконференцията на ГЕРБ кметът на Община Благоевград Атанас Камбитов посочи: „Защо жителите на едни общини бяха ощетени? Защо 200 000 души в Благоевградска област бяха ощетени, и нямат достъп до средства, които касаят живота им? Отговорът е един - по политически причини. Погледнете кметовете от какви партийни сили са. Това е несправедливо и е санкция към жителите, а не към кметовете. Защо не сме одобрени за проекти, след като отговаряме на критериите? Прозрачност - няма. Настояваме за преразпределение на средствата”.

Над 100 милиона лева от финансирането на общините отиват за изграждане на паркове, градинки и спортни зали, каза народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова. „От тях - 53 милиона лева отиват за спортни зали и центрове. В село Разделна, с 516 души население, се дават 100 000 за спортна площадка. Община Лозница за изграждане на комбинирани спортни площадки за общо 1000 души на стойност 570 000 лв. Село Чавдар, за проект за площад, пешеходни зони и паркове на стойност 1 милион лева”, заяви Стоянова. Тя добави, че има още много подобни проекти, които могат да бъдат проверени. „Защо, от тези близо 300 милиона лева, близо над една трета отиват за подобни проекти? Защото те са много лесни и бързи за изпълнение, не изискват квалифицирани фирми, могат да бъдат разпределени на малки обществени фирми и раздадени на близки. Това е очевиден източник на финансиране за местната кампания 2015”, заяви тя.

Владислав Горанов: Разпределението е на политически принцип

"Изразходването на този ресурс за растеж и развитие на регионите ще бъде в рамките на бюджета. Това са разчетени средства, а не събрани. Само за 2014 г. със Закона за държавния бюджет се одобри изтеглянето на нов дълг от 4.5 милиарда лв. Това не би било проблем, ако ставаше по нецелесъобразен начин" - заяви депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов. "Съображенията на ГЕРБ са, че занапред парите ще бъдат разпределяни на чисто политически принцип", каза още Горанов.

Той отбеляза, че населението в общините на ГЕРБ е близо 4 млн. души, а за тях са заделени около 64 млн. лв. Населението, което се управлява от общини на БСП, ще получи 117 млн. лв., а общините на ДПС - 61 млн. лв., каза още Горанов. Според депутата от ГЕРБ Томислав Дончев въпросът е как се разпределят средствата. Дончев, напомни, че НС е дало в аванс доверие на правителството да разпредели тези пари, но срокът, даден на общините да си подготвят проектите е между 1 и 3 дни. Дончев обясни, че при добре подготвени администрации за подготовка на проектите са необходими близо 3 месеца. 


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване