02/11/14 04:35
(http://www.klassa.bg/)

Лондон и Хага с иск срещу исландски гаранционен фонд

Великобритания и Холандия подадоха иск срещу фонда за застраховане на влогове в Исландия на стойност 4.85 млрд долара с цел възстановяване на средствата, загубени от клиенти на банкрутирали исландски банки.

Това съобщи Исландският фонд за гарантиране на банковите влогове и инвестициите. Искът е внесен през ноември миналата година, но за това бе съобщено едва сега. През 2008 г. след началото на световната финансова криза банкрутираха три от най-големите исландски банки. Сред тях бе и "Ландсбанки", която активно привличаше влогове от Великобритания и Холандия чрез своя интернет филиал "Айсейв". В резултат на банкрутите холандските и британските вложители изгубиха 11 млрд. долара. Правителствата на двете страни компенсираха загубите на своите граждани и поискаха от Рейкявик да възстанови похарчената от тях сума. За целта те поискаха тя да бъде трасформирана в държавен дълг. Исландското население обаче на два пъти отхвърли на референдуми това искане.
Исландските власти не отказват за върнат изгубените средства на бившите вложители в "Ландсбанки". Те обаче заявяват, че това трябва да бъде направено не от държавния бюджет, а чрез разпродажба на активите на банката. До момента нейната администрация е върнала на Холандия и Великобритания половината от дълга и обещава да го погаси изцьяло с времето.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване