02/11/14 23:12
(http://e-vestnik.bg/)

Пиар офанзивата на пакистанските талибани

Талибан. Снимка: афнюз

Една шега в туитър се разпространява сред пакистанците. “Как да преговаряме с талибаните: Взрив. Осъждане. Взрив. Осъждане. Взрив. Осъждане” # Провал”. Това е подигравка за бързината, с която пакистанското правителство осъжда терористичните актове, без да прави почти нищо, за да ги спре.

Само през 2013 г. пакистанските талибани, коалиция от радикални ислямисти, които искаха да свалят властта в страната и да наложат законите на шериата, извършиха 645 нападения в Пакистан, убивайки 732 цивилни и 425 служители на службите за сигурност. И както изглежда, в Пакистан не може да има самоубийствен атентат или нападение с огнестрелно оръжие, без политици от центъра, опозицията и дори по-незначителните партии да се присъединят към хора от оплаквания.

Сега пакистанските талибани също се присъединяват към този хор. Техен говорител осъди взрива от 16 януари в ислямски център в Пешавар, в който загинаха 10 и бяха ранени над 50 души. Той се обяви срещу нападенията на обществени места, които отнемат живота на невинни хора, и обвини за атентата групи, опитващи се да “опетнят имиджа на муджахидините”.

Никой не пое отговорност за този атентат, но мишената и методите бяха типични за талибаните.

Но не и опровержението. Ако не друго, пакистанските талибани от дълго време се хвалят със своите операции, понякога разпространяват героични видеозаписи, за да ги документират. През втората половина на септември групировката качи във Фейсбук клип, показващ крайпътен взрив в Северозападен Пакистан, извършен на 15 септември. В нападението загина един генерал, една от най-високопоставените мишени на групировката в кампанията й за дестабилизиране на страната. Разпространението на подобни кадри позволява на пакистанските талибани да величаят командирите си и да се опитат да убедят обществото и новобранците, че тяхната мисия да установят ислямския закон в Пакистан бележи напредък.

Пиар стратегията на пакистанските талибани започна да се променя миналата година, когато десноцентристкото правителство на премиера Наваз Шариф, избран миналата пролет, предложи провеждането на преговори за мир и дори отправи към членовете на групата предложение за амнистия в замяна на прекратяване на огъня. Предишните правителства подкрепяха ограничени военни действия, които само породиха още повече атаки. Но идеята за преговори с талибаните - избили десетки хиляди пакистанци от средата на първото десетилетие на 21 век досега - раздели страната. Някои пакистанци вярваха, че преговорите са единствен вариант, докато другите ги сравниха с капитулация. Обществото е объркано отчасти защото талибаните водят битка в името на исляма и подхранвайки яростен анитамериканизъм, атакуват чиновници, които смятат за американски марионетки.

И въпреки че ускориха темпото на дейностите си - като увеличиха самоубийствените атентати из Пакистан с 39 процента от 2012 г. до 2013 г. - пакистанските талибани се опитаха да всеят и повече объркване относно плановете си. Един от талибанските говорители разкритикува двойния бомбен атентат в църквата “Вси Светии” в Пешавар през октомври, в който загинаха над 80 християни, като заяви, че нападението е извършено от злонамерени сили, които се опитват да саботират преговорите за мир. Но групата и преди е взимала на прицел религиозните малцинства, особено християните, като отмъщение заради американските удари с безпилотни самолети. Накрая две по-малки терористични групи, за които е известно, че имат връзки с пакистанските талибани - Джундала и Джунуд ул Хифса - поеха отговорността за атентата в Пешавар.

Пакистанските талибани са всеобхватна групировка с множество подразделения в повечето градове и села, с тесни връзки с други екстремистки организации, атакуващи религиозните малцинства или ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване