02/11/14 14:41
(http://www.klassa.bg/)

Татяна Лолова навърши 80

Една от най-популярните и обичани български актриси не престава да играе роля след роля.

Пред камерата на БНТ тя си пожела да е здрава и "докато ме има, ако може, да продължавам да играя като се старая да търся дуендето, което понякога не докосва твореца до края на живота му, но всички творци се стремят към това дуенде, което е трудно за обяснение, но е нещо много хубаво".

Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Майка ѝ е от руско-украински произход, а баща ѝ Желязко Лолов е счетоводител, но неговият братовчед съименник е известен театрален актьор в Пловдив.

Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов.

През 1955-1956 г. играе в театъра в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новосформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. От 1977 г. е в театър „София“.

Лолова взима участие в едни от най-обичаните български филми като "Сиромашко лято", "Топло", "Бон шанс, инспекторе", "Опасен чар", "Щурец в ухото" и много други.

През 2011 г. започва участие в сериала " Домашен арест".

Лолова е автор и на автобиографичната книга “1/2 живот”.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване