02/11/14 23:15
(http://e-vestnik.bg/)

Хаос в Зимбабве - страната с осем валути

Известна някога с банкноти от 1 милиард зимбабвийски долара и хиперинфлацията, Зимбабве навярно е единствената страна в света, където осем различни валути се приемат като законно разплащателно средство, като при това нито една от тях не е нейна.

През последните пет години повечето зимбабвийци използват щатския долар или южноафриканския ранд. Ботсванската пула и британската лира стерлинг обаче също са легално разплащателно средство.
Сега централната банка на Зимбабве разрешава употребата още на австралийския долар, китайския юан, индийската рупия и японската йена. За момента потребителите имат право да откриват банкови сметки във всички тези валути, но самите пари не са пуснати в обращение.

“Според мен определено ще настъпи хаос, който ще бъде причинен от използването на толкова много валути - за един касиер да работи с толкова много валути едновременно е объркващо”, посочва Дезмънд Муташу, главен мениджър във Food World, верига супермаркети с магазини в цялата страна.

Към този момент повечето магазини в столицата Хараре изписват цените в щатски долари. Рандът е използван по-масово в Булавайо, по-близо до границата с Република Южна Африка, и касиерите проверяват по време на работа валутните курсове за деня.

Изпълняващият длъжността управител на централната банка Чарити Дливайо казва, че се надява този ход да вкара в Зимбабве повече пари, в момент, когато кризата, причинена от недостиг на ликвидност, принуди някои банки да спрат да отпускат кредити, което затрудни вноса.

“Искаме да видим каква форма ще придобие всичко това. Купувачите искат по-бързи, по-лесни трансакции, а не да се забатачват в пазарлъци за валути, когато се състезават с времето, за да хванат обществен транспорт на път за вкъщи или към работа”, признава Муташу.

“Хората нямат повече време за губене. Ще трябва да намерим начин да ускорим плащанията”, обяснява той.

Без монети, само бонбони и презервативи

Централната банка на Зимбабве съобщи, че по време на коледните празници, когато имаше остър недостиг на пари в брой, е имало също така рязко увеличаване на разпространението на фалшиви пари.

Предвид сложността на една многовалутна система, сега има опасения, че фалшификаторството ще е по-лесно с непознати банкноти.

Тя обаче означава още, че дребното ресто, чието връщане в магазините от дълго време е рядко явление, ще стане достъпно.

Ликвидната криза в Зимбабве доведе до ситуация, при която магазинерите и продавачите на пазарите често връщат ресто в бонбони, минути за говорене по мобилните телефони и дори презервативи.

“Ако нещо прави живота ни по-лесен, то е добре дошло. В момента ние нямаме ресто, но ако то ще направи пазаруването по-лесно, тогава ще е по-добре”, казва един мъж на около 55 години, отишъл да купи хляб и зеленчуци от магазин от веригата Food World в Хараре.

Таванда Хурува, собственик на малка мина, посреща по-предпазливо новината, че може да открие банкови сметки в още четири валути.

“В личен план, като зимбабвиец, правещ бизнес, аз не се чувствам удобно с използването на всички тези валути. Това, което искам да видя, е как самите банки ще отговорят на употребата на тези валути”, казва той.

“Не съм доволен от използването на тези валути”, оплаква се 45-годишният таксиметров шофьор Кътбърт. “Ние не познаваме валутите, камо ли обменния курс; не мисля, че е необходимо да използваме всички тези валути. Дори банките могат да ни излъжат.”     Неговият колега Фараи, на 20 години, усеща, че въвеждането на юана в обращение възвестява увеличаването на влиянието на Китай в икономиката на Зимбабве.

“(Китайците) се опитват да завладеят целия африкански пазар. ...

Публикувана на 02/11/14 23:15 http://e-vestnik.bg/19906/haos-v-zimbabve-stranata-s-osem-valuti/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване