02/12/14 18:51
(http://www.klassa.bg/)

Борисов е принуден да изпрати в глуха линия Цветанов

По всичко личи, че предстои раздяла между Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Сега не може да се определи под каква форма ще стане, но Цветан Цветанов като фигура отдавна е неприемлив за всички партньори на ГЕРБ. Самият Борисов ще направи всичко възможно Цветанов да остане в партията, защото ПП ГЕРБ организационно е свързана с него.

Борисов дори открито е заявявал, че не може да си позволи да се раздели с Цветанов. Но натискът от партньорите на ГЕРБ явно е изключително голям и Бойко Борисов не може повече да пренебрегне техните съвети, дори искания. Виждаме, че натискът от страна на Европейската народна партия да бъде премахнат Цветанов като символ на престъпни практики в ГЕРБ е силен. Натискът от страна на Реформаторския блок също е доста сериозен. Освен това срещу Цветанов има вече две дела в съда и скоро ще има и трето. Вече и на обществото, и на цяла Европа станаха абсолютно ясни нещата, с които той се е занимавал - той се е занимавал с престъпност в рамките на МВР. Това е страшно. Така че Борисов ще трябва на всяка цена да изпрати Цветанов в някакъв глуха линия, защото той няма да може да се отърве изцяло от него. Обикновено партиите процедират в такива случаи като назначават я член на контролна комисия, я председател на контролна комисия – изобщо някакво лице от партията, което не се е появявало публично. Борисов не може да си позволи изцяло да премахне Цветанов и защото ще загуби възможността да си контролира структурите. Ще трябва отново да заиграе двойна игра – за пред външните фактори Цветанов няма да го има, а вътре в ГЕРБ неговата сила ще остане почти непроменена.

Гласуваният днес трети вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски беше най-неуспешният, който ГЕРБ предпостави като автогол към себе си. Не е изключено обаче той да беше насочен срещу Цветанов, да целеше и натрупване на повече аргументи срещу него.

ГЕРБ за сега се съхранява като партия благодарение на слабостта на дясното в момента. Но най-вече от подкрепата, която идва от Европейската народна партия и която ще идва в още по-голям размер до европейските избори. Защото за ЕНП числото депутати от дясно са много важни, а други десни партии у нас, които да ги излъчат няма. Така че ГЕРБ се съхраняват изцяло отвън. Беше направен опит партията да бъде върната на власт. Но този опит не успя. Сега с други средства ЕНП ще крепи ГЕРБ, ще принуждава Реформаторския блок също да крепи ГЕРБ. Така всичко ще бъде насочено към подкрепа на фигурата на Бойко Борисов. Останалите ще стоят в сянка. ЕНП и досега действа дори с непозволени средства за намеса на национално ниво. Не се съмнявам, че тези средства ще станат още по-безпардонни. Дори на самия конгрес на ГЕРБ не изключвам да се появи някой десен евродепутат и да наговори невероятни приказки. Играта е ва банк.

Истината е, че Бойко Борисов няма на кого да разчита, освен на Цветанов. Още от времето на Иван Костов Борисов предпочете Цветанов пред Костов, Цветанов пред подкрепата на ДСБ и Синята коалиция и от тогава започна тази огромна дилема на Бойко и неговите заявления, че той не може да къса с Цветанов. Още повече, че с него го държат много важни връзки не само като вътре в партията, но и в цялата непублична част от управлението на ГЕРБ, която се държи от Цветанов и от Борисов в комбинация.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване