02/12/14 09:59
(http://www.klassa.bg/)

В Благоевград отбелязват 136 г. свобода

С тържествена програма Благоевград отбелязва днес 136 г. от освобождението на Горна Джумая /б.а.-старото име на града/ от турско робство. Ще бъдат положени цветя в знак на признателност към всички, дали живота си по време на Руско-турската освободителна война през 1977-1978 г. Това ще стане в 11:00 часа в двора на православния храм "Въведение Богородично". По-късно в Регионален исторически музей ще бъде открита изложбата "Оръжието, което донесе свободата!". Тя представя обявяването на Руско-турската война и формирането на българското опълчение, в редовете на което се включват герои от Пиринския край.

 

Акцентът при експозицията пада върху образци на оръжие, използвано от руската и турската армии в хода на войната, съхранявани във фондовете на Регионален исторически музей – Благоевград и притежание на членове на Общински клуб „Традиция". В програмата участие ще вземе и Ансамбъл „Пирин". Клуб „Традиция" и уредници от Регионален исторически музей ще пресъздадат темата „Въоръжението по време на Руско- турската война".

 

Според някои изследователи преди предприемането на военната операция по освобождаването на Горна Джумая, руската власт в лицето на майор Орлински изпраща парламентьор – поручик Мешковато, при каймакамина на града Рашид бей с предложение за доброволно изтегляне на турците зад установената от сключеното Одринско примирие демаркационна линия. Категоричният турски отказ довежда до последвалото руско настъпление и бързото овладяване на Горна Джумая.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване