02/12/14 06:56
(http://www.klassa.bg/)

Джордж Клуни засегна британците, но спечели покана от Гърция

Ако Джордж Клуни е смятал, че битката за правото на собственост върху произведения на изкуството - тема, представена в неговия филм "Пазители на наследството", е свързана с
миналото, сега вече знае, че това не е така.

Актьорът и режисьор засегна британците, като намекна, че 2500-годишните мраморни фризове от Партенона трябва да бъдат върнати на Гърция, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

На пресконференция Клуни призова за открита дискусия за съдбата на древните фризове, които британският дипломат лорд Елджин е донесъл в Англия преди 200 години. Те са изложени в Британския музей в Лондон.

Съдбата на фризовете е обект на отдавнашни спорове между Великобритания и Гърция. От Британския музей оповестиха, че мраморните фризове са част от световното наследство и че в Лондон могат да се видят безплатно от всички желаещи.

На 64-ото Берлинале Клуни представи своя филм "Пазители на наследството" - разказ за работата на екип от експерти в областта на изкуството, които се борят за спасяването на ценни произведения, откраднати от нацистите. Гръцка журналистка го попита дали древногръцките антики, изложени в европейски музеи, и по-специално фризовете от Партенона, които се съхраняват в Британския музей, не трябва да бъдат върнати на Гърция.

"Да, това би била добра идея, имате право от ваша гледна точка", отговори просто Клуни, цитиран от гръцката преса. С този отговор от около петнадесетина думи холивудската звезда си спечели признанието на гърците и цели страници, дори първи страници на гръцките вестници от уикенда насам са посветени на думите му.

Благодарността на гърците достигна кулминацията си снощи с писмо на министерството на културата до актьора, с което той беше поканен официално да прекара "няколко дни в Гърция". "От името на всички гърци ви отправяме голямата си благодарност за вашите думи", пише министърът на културата Панос Панайотопулос.

"Надявам се да приемете поканата да прекарате няколко дни в Гърция, за да видите множество гръцки съкровища от античността, запазени под средиземноморското слънце. И, разбира се, да посетите новия музей на Акропола срещу свещената скала, където един площад очаква завръщането на мрамора на Партенона от недоброволното му изгнание", допълва министърът.

Гърция се бори от десетилетия за връщането на фриз, дълъг 75 метра, който бил изнесен през 1803 г. от британския дипломат Лорд Елгин, докато страната все още е част от Османската империя.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване