02/12/14 01:06
(http://e-vestnik.bg/)

Колкото и да се възмущават от Росен Петров, той вдигна шансовете на Бареков

Росен Петров. Снимка: от екрана

Преди няколко години в e-vestnik имаше интервю с Росен Петров, а отдолу във форума някой възмутен беше написал следния коментар за него: „монголец и ченге”.
След шоуто в неделя, когато той театрално се присъедини към партията на Бареков, интернет се напълни с подобни коментари. Блогъри се упражняват да пишат за счупения му нос, обясняват как ще загрози партията на Бареков, наричат го милиционер и т. н. И смятат, че така заклеймен той няма никакъв шанс в политиката, постъпката му е недостойна и т. н. Голяма наивност.
Зад леещото се възмущение сякаш никой не вижда, че това е успешен ход, който ще вкара в парламента новата партия.

Възмутените трябва да свикват с мисълта, че Бареков и Росен Петров утре ще са депутати. Това е добре пресметната политическа кампания. В телевизионното театро споменаха майките си, дядовците, промяната, подаряваха си офицерска кама…
Мнозина се дивят как така тия двамата и т. н. В България живеят и такива хора, които искат да слушат патриотични работи в стил „Росен Петров”, искат промяна (тя не е патент само на Реформаторския блок и протестиращите), искат и да имат избор извън БСП, ГЕРБ и РБ.

Росен Петров няколко години наред прави патриотични рубрики в предаването си, говори за историята, войните, за исторически личности. Ухажва и провокира националистически чувства. Прави реверанс към ВМРО, дори с декларацията си. Показвал е търпимост и уважение към личности от различни политически сили, включително към Бойко Борисов, но и се е дистанцирал от тях. Той е по-префинен популист от Бареков. Благодарение на това вече има изграден авторитет и популярност сред доста широка аудитория. И сега пренася авторитета си в полза на партията на Бареков.
Възмутени са хора, които не понасят Бареков и до вчера са смятали Росен Петров за читав човек. Възмутени са и хора, които са обзети от политическа нетърпимост. За тях, ако не си против комунистите, ти също си комунист, ченге. За такива Росен Петров идеално се вписва в тази категория – завършил е Школата в Симеоново, макар и след падането на комунизма и е работил една година в полицията.
Недоволните от Росен Петров са толкова шумни и заслепени, че не усещат как доволните от него са повече, но си мълчат.
Росен Петров на практика е втората популярна фигура в тази нова партия, след Бареков. Него ще го приемат дори повече хора, отколкото Бареков. Дали е добре или зле, но е факт. Без Росен Петров новата партия „България без цензура” беше едно подобие на партията на Яне Янев. Сега създава впечатление за нещо повече.

Това е начин да се направи партия, с популярни лица, с хора с авторитет в някаква област, сред определен сегмент от избирателите. Това, че двамата разиграха театър в студиото може да е противно за някаква по-интелигентна аудитория, но печели привърженици. И тези хора утре ще са в парламента и ще имат думата за закони, за правителство и т. н. А онези, които се възмущават и мрънкат колко са кофти?
Към коя партия трябваше да се присъедини Росен Петров, за да не се възмущават? ГЕРБ? БСП? Реформаторски блок?
И какво направиха онези с барабаните, които думкаха цяло лято на жълтите павета? На тях пречеше ли им нещо да направят партия? Да привлекат някой известен журналист или друг да влезе в политиката? В Европейския съюз е пълно с политици бивши журналисти. Начело с Барозу.
Т. нар. протест не роди нещо повече от пърформанси и лозунги “кой”, „оставка”, “червени боклуци” и затова изтече в канала. Не става само с думба-лумба по площадите. Нито държавата може да се управлява с групи във Фейсбук и харесвания, или пък ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване