02/12/14 07:01
(http://www.klassa.bg/)

РБГ: България № 100 по свобода на медиите

Свободата на пресата е намаляла през 2013 г. в страните, засегнати от конфликти, като Мали и Централноафриканската република, но и в демокрации, които "злоупотребяват с аргументи за сигурността", като Съединените щати, твърдят от Репортери без граници (РБГ) в проучване. България е на стотно място от 180 страни.

"Класирането на някои страни, включително демокрации, е повлияно в голяма степен тази година от прекалено широкото тълкувание на понятието "защита на националната сигурност", с което се злоупотребява. Освен това класацията отразява негативното влияние на въоръжените конфликти върху свободата на информацията и заинтересованите страни", каза Люси Морийон (Lucie Morillon), директорка на проучванията в РБГ, по повод публикуването на годишната световна ранглиста на организацията за свободата на пресата, която обхваща 180 страни.
Годишният индекс на класацията, която обобщава нарушенията на свободата на информацията, показва "леко цялостно влошаване" в света миналата година, съобщава неправителствената организация.
От страните, смятани от РБГ за най-опасните в света за журналисти, Сирия е класирана на 177-мо място от 180, както и миналата година, точно преди неизменното трио в дъното на таблицата Туркменистан ( 178-ма) , Северна Корея (179-та ) и последната от разгледаните страни - Еритрея (180-та).
За четвърта поредна година Финландия запазва позицията си на отличник, както и миналата година, следвана от Холандия и Норвегия с разменени позиции.
Между тези две групи от държави, членки на ЕС и разположените в зоните на конфликт няма изненади сред най-засегнатите. Мали с срутва с 22 места до 122-ро, а Централноафриканската република има най-голям спад в класацията като губи 43 позиции - до 109-та.
"На лов за източниците на информация за медиите"
Далеч от тези страни, някои западни демокрации също са нарочени от РБГ, че при тях се усеща, че злоупотребяват с аргументи за сигурността, с цел ограничаване на свободата на информацията".
"Страни, които се определят като правови държави, вместо да дадат пример, остават далече от него", оплаква се организацията от "тревожния упадък на демократичните практики".
Такъв е случаят със Съединените щати, които се срутиха в класацията с 13 места надолу до 43-то, и които асоциацията осъжда за "лова на източниците (на информация за медиите) и лицата, вдигащи тревога".
"2013-та година беше пикова по отношение на натиска върху журналисти и техните източници" в тази страна, каза Люси Морийон по време на среща с медиите.
Осъждането на войника Брадли Манинг на 35 години лишаване от свобода за предаване на Уикилийкс на хиляди документи, или преследването на Едуард Сноудън, който бе в основата на скандала с подслушването, извършвано от Агенцията на национална сигурност на САЩ, "са толкова много предупреждения към тези, които биха изнесли така наречената чувствителна информация, но доказано важна за обществения интерес, и водеща до увеличаването им", според РБГ.
Великобритания губи три места, за да се класира 33-та. Тази страна е особена "илюстрация на това как в името на борбата срещу тероризма" се оказва скандален натиск върху ежедневника "Гардиън", съобщава РБГ.
Франция , която загуби едно място и е 39-та , също имаше "тревожна 2013 г.", според РБГ която сочи решението на френски съд да не приеме записите на разговорите, включващи милиардерката Лилиан Бетанкур и публикациите на информационния сайт Медиапар (Mediapart) и списание Поан (Le Point). Позовавайки се на тези записи именно Медиапар публикува статии, разкриващи данъчни измами, злоупотреби и незаконно финансиране на политическите партии.
Гърция, засегната от икономическата криза и популистките атаки, се срива с 14 места на 99-то. Непосредствено зад нея е България (100-на, спад с 12 места) и запазва последното място сред страните от Европейския съюз, в година, белязана от агресия срещу журналисти от силите на реда по време на демонстрации.
Това класиране се основава на седем показателя: нивото на злоупотреби, степента на плурализъм, независимостта на медиите, средата и автоцензурата, правната рамка, прозрачност и вътрешни структури.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване