02/18/14 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Оттеглянето на Моктада Садр - подарък за противниците му в Ирак

Франс прес

Демонстранти носят иракски знамена на антиамерикански протести, организирани от шиитския лидер Моктада ал-Садр в Наджаф по повод четвъртата годишнина от влизането на американските военни в Багдад. На сегашните избори може да се окаже, че от Мокдата Садр зависи изборът на премиер. Снимка: Ирак таймс

Решението на влиятелния радикален шиитски духовен лидер Моктада Садр да се оттегли от политическия живот два месеца преди изборите в Ирак може да се окаже подарък за неговите съперници, освен ако не става дума за тактическа маневра.

Веднага след американската инвазия в Ирак през 2003 г. Мокдата Садр едва 30-годишен се озова начело на шиитската съпротива благодарение на аурата на своя баща и своя чичо - две големи шиитски фигури, убити по време на режима на Саддам Хюсеин.

С течение на годините неговият възход се превърна в политическа тежест. В момента, в който Моктада Садр сега обявява, че се оттегля от политиката, неговото движение има шест министри и 40 депутати, в това число и един заместник-председател на парламента.

“Обявявам, че няма да се меся повече в политическите дела и че няма да има повече блок, който да ни представлява в правителството и парламента”, посочи Садр в изявлението си.

Оттеглянето му преди парламентарните избори през април би могло да е благоприятно за другите шиитски партии, смята Азиз Джабер, преподавател по политически науки в университета Мустансирия в Багдад.

Един от политиците, които ще се облагодетелстват най-много, е премиерът Нури ал Малики, шиитът, когото Моктада Садр подкрепяше, а после нарече диктатор.

“Малики се отърва от него без усилия и това е като подарък за него”, казва Джабер.

Според Кърк Соуъл, експерт по политически рискове и редактор в базирания в Аман информационен бюлетин “Иракската политика отвътре”, ако блокът на Садр загуби гласове през април, те могат да се разпределят между Малики и шиитската партия Фадила.

“Напредъкът на Садр през 2010 г. стана почти на гърба на Фадила”, припомня експертът.

Преди да стане политически лидер, Моктада Садр беше командващ армията на Махди, страховита милиция, която се сражаваше срещу американските сили, напуснали Ирак през декември 2011 г.

Шиитският лидер след това прекрати дейността на милицията, преди да посвети по-голямата част от времето си в последните години на вероучение в Иран и Ирак.

За някои оттеглянето на Садр от политическия живот е добра новина за Ирак.

Политологът Самрад ат Те смята, че Моктада Садр беше станал привърженик на политическите реформи и работеше за успокояване на верското напрежение в момент, когато страната отново е потопена в цикъл на насилие.

Но нищо не позволява да се твърди, че става дума за окончателно оттегляне на религиозния лидер, който вече се отдръпва няколко пъти и отново се завръщаше в политиката.

Представители на движението на Садр не можаха да обяснят неговото изненадващо съобщение, което все пак не убеди всички политически експерти.

“Моктада Садр има навика да се отдръпва от светлините на политическите прожектори, когато се чувства физически заплашен или когато неговото движение трябва да направи нещо политически полезно, от което Садр иска да се разграничи”, казва Майкъл Найтс от вашингтонския Институт за близкоизточна политика.

“Нищо не е вечно в Ирак освен смъртта”, казва той по повод оттеглянето на Садр.

“Имаше период преди няколко години, в който той беше в Иран, като се твърдеше неофициално, че се е оттеглил от политиката. През есента се самоизолира от политиката, но това продължи само няколко седмици”, напомня специалистът.

“Всички тези ходове целят Мокдата Садр да придобие по-голям религиозен авторитет”, казва Найтс.

Но сега нещата изглеждат по-сериозни в сравнение с предходните оттегляния от властта. На такава мисъл навежда и оставката на няколко депутати на Садр.

Моктада Садр нареди също така затварянето на представителствата на неговото движение, уточнявайки, че офисите, занимаващи се с хуманитарна и медийна дейност, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване