02/19/14 08:18
(http://www.klassa.bg/)

Статойл обединява фирмите за петрол и газ

От 1 май Статойл ще обедини двете си фирми, занимаващи се с търговия с нефт и газ поради нарастващата конкуренция на пазара на въглеводороди и появата на повече играчи на него.
От норвежкия енергиен гигант уточняват, че по-малко от половината от продавания природен газ от тях се продава по договори с цена, обвързана с тази на петрола. Допреди 8 години с подобни контракти бе обвързано цялото експортирано количество синьо гориво. Според експертите на компанията към 2015 г. 75% от договорите ще бъдат обвързани с цените на спотовия пазар.
Статойл добива около една трета от нефта и газа в Норвегия. През миналата година компанията е станала третият износител на нефт в света. През 2012 г. фирмата е доставила 95,8 млрд. куб. м газ. Половината от количеството е от собствени находища на компанията. 80% от синьото гориво се продава в Европа. Норвежката фирма е втори доставчик на газ за континента след "Газпром".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване