02/20/14 09:04
(http://noresharski.com/)

EurActiv: Писмото на Цветан Василев показва подхода към свободата на медиите

Журналистите могат да интерпретират свободно докладите на Европейската комисия, както те пожелаят. Това заявява представител на Европейската комисия пред EurActiv по повод писмото на Корпоративна търговска банка (КТБ), обвиняващо български журналист, че с коментара си за корупционния доклад на ЕК накърнява името на КТБ и Цветан Василев, като го свързва с медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщава mediapool.bg.

От EurActiv посочват, че  писмото на КТБ до Еврокомисията предоставя поглед за подхода на българските олигарси към свободата на медиите. Еврокомисията държи на интерпретацията на мониторинговите доклади, дори се опитва да улесни работата на журналистите, като описва ясни ситуации и често дава повече подробности за конкретния човек, въпреки че не назовава името му.

Публикацията на EurActiv започва с това, че българският олигарх Цветан Василев, поиска съдействието на ръководството на ЕК, за да запуши устата на критичен журналист, публикувал материал в медиите по повод последния доклан на ЕК за корупцията в 28-те страни от общността. Писмото, за което съобщи в.“Сега“, е подписано от двама представители на КТБ и изпратено до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, до еврокомисари и до Европарламента.

Обвиненията към журналиста от в. „Сега“ Светослав Терзиев са в „злонамерена лъжа“, тъй като в коментара си за доклада на ЕК е упоменал имената на спорния бизнесмен Делян Пеевски, на майка му Ирена Кръстева, собственик на „Нова българска медийна група“ и банкера Цветан Василев, който е наречен техен „кредитор“.

Докладът на ЕК посочва, че „медийната собственост е все по-концентрирана, което компрометира редакционната независимост“, а EurActiv обръща внимание на всеизвестния факт, че най-голямата концентрация на медийната собственост и разпространение се свързва с групата на Ирена Кръстева, която, според надеждни журналистически разследвания, е била кредитирана от Цветан Василев.

В писмото става ясно, че КТБ е недоволна, че в коментара на в. „Сега“ Василев е наречен „кредитор“ на Пеевски и майка му. „Лъжливото твърдение, приписано на Европейската комисия и цитирано от автора на статията във в. „Сега“, представлява съзнателна злоупотреба на докладите на Комисията заради частни интереси. Това е насочено не само за помрачаване на репутацията на КТБ, но също и за принизяване на авторитета на Комисията“, се казва още.

„Преди да предприемем стъпки за защитаваме своето добро име и репутацията на г-н Василев, ние бихме искали потвърждение, че цитатът не е част от доклада на ЕК“, пишат от КТБ до ЕК.

Писмото засяга корупционния доклад, който е от ресора на еврокомисаря Сесилия Малмстрьом. Говорителят й – Микеле Черконе, заяви очевидното – че в доклада не се назовават конкретни имена, а медиите са свободни да го интерпретират.

EurActiv посочва, че сред страните в ЕС България е в дъното на класацията на „Репортери без граници“ по медийна свобода за 2014 г., когато се срива до 100-то място в глобалното класиране, а миналата година е била 87-ма.

„Медийната свобода е важен принцип. Имената са очевидни за тези, които четат докладите и за журналистите, които ги интерпретират“, заяви обаче служител на ЕК, пожелал анонимност. Той по никакъв начин не даде сигнал, че вижда нещо нередно в това, че българският журналист е назовал Пеевски, Кръстева и Василев, коментира брюкселското издание.

Василев не би трябвало да се чувства обиден от твърденията, че е медиен олигарх, тъй като споменава това в интервю, дадено наскоро пред Дойче веле. Там той признава за „миноритарно“ участие в медии, а години по-рано пък, в друго свое интервю за списанието Leader’s magazine, Василев обяснява, че „притежава“ медии, отбелязват от EurActiv.

КТБ държи съществен дял от средствата на държавните компании в България, което й позволява да води дръзка кредитна политика, а сред бенефициентите е медийната група на Ирена Кръстева и Делян Пеевски, както става ясно от журналистически разследвания.

Авторът на коментара Светослав Терзиев от своя страна коментира пред EurActiv, че основната цел на КТБ е подбужда страх и автоцензура сред журналистите извън медийната империя на Кръстева и Пеевски.

КТБ сезира първо Комисията за етика в печата към Съюза на издателите. Тя се произнесе на 14 февруари, че авторът и вестникът не са нарушили етичните правила. Междувременно в.“Сега“ публикува и правото на отговор на банката.

В понеделник Светослав Терзиев подробно обяснява защо материалът му не пристъпва правилата на журналистическата етика в статията си „Що е журналистическа етика? Питайте КТБ“. „Ако банкерът Цветан Василев смята за неудобно името му да се свързва с Делян Пеевски и Ирена Кръстева, нека публично да обясни защо“, призова авторът.

The post EurActiv: Писмото на Цветан Василев показва подхода към свободата на медиите appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване