02/20/14 21:54
(http://www.klassa.bg/)

Жертвите на насилието в Украйна са над 60

Над 60 протестиращи са загинали от прострелни рани при протестите в Киев, съобщи лекар от опозицията.

Това прави днешния ден най-кървавия, откакто Украйна се сдоби с независимост от СССР. Милиционерите стреляли с истински куршуми "при самоотбрана", когато протестиращите ги заплашили, съобщи украинското вътрешно министерство. То обвини "радикални екстремисти" в отвличане на 67 милиционери.

Фоайето на хотел Украйна, който гледа към площад Независимост, се превърна в импровизирана морга. Телата на седем протестиращи бяха наредени едно до друго под бели чаршафи върху мраморен под пред рецепцията.

Милицията съобщи, че снайперист, заел позиция на покрива на хотел, ранил 20 души, след като стрелял с истински куршуми, а лидери на протестиращите обвиниха силите на реда в Киев, че стоят зад снайперистките атаки.

Лидерите на трите основни опозиционни партии в Украйна определиха безредиците като "планирана провокация" от проруското правителство, а Москва обвини "екстремисти и хардлайнери", че опитват да предизвикат гражданска война. Сблъсъците сложиха край на примирието, обявено от Янукович късно снощи, след като при насилието във вторник загинаха 28 души.

Докато Янукович провеждаше разговори с външните министри на Франция, Германия и Полша, в Брюксел е планирана среща на техните колеги, на която да обсъдят санкции, включително евентуално оръжейно ембарго. Определяйки ескалиралото насилие като "напълно неприемливо и неоправдано", британският външен министър Уилям Хейг заяви: "Помощта за спиране на насилието е непосредственият приоритет".

Русия определи евентуалните санкции като "тиранични" и съобщи, че президентът Владимир Путин изпраща представител в Киев, за да действа като посредник в разговорите с опозицията. Американският Държавен департамент вече обяви, че налага забрана за пътуване на около 20 високопоставени представители на правителството заради кървавите сблъсъци.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване