02/20/14 15:01
(http://e-vestnik.bg/)

Какво иска Русия в Украйна

Нешънъл интерест

Украинската криза ще има голямо отражение върху цяла Източна Европа

Снайперисти обстрелват протестиращите в Киев, има десетки убити. Снимка: от тв екрана

Засега не е известно до какво ще доведе продължаващата криза в Украйна. Ясно се вижда обаче, че Русия, за разлика от Евросъюза и САЩ, бързо разбра какви може да са далечните геополитически последици. Така че какво иска Русия?

На украинския политически процес винаги са оказвали огромно влияние отношенията на страната с Русия. Но в сегашната неразбория Русия е далеч по-малко видима, отколкото са ЕС и САЩ, които пращат в Киев като посредници между опозицията и правителството високопоставени ръководители - но засега безрезултатно.

Но отсъствието на формални дипломатически инициативи от страна на Русия не означава, че Москва е заела изчаквателна позиция. Обратно - въпреки вниманието към Олимпиадата в Сочи, украинската криза заема основното място в нейния външнополитически дневен ред. Но Русия предпочита да действа задкулисно. Москва използва инструментариум в Украйна, с какъвто Западът не разполага.

Главната цел на Русия в развитието на украинската криза е опозицията да не вземе в ръце реалната власт в страната. Русия ще признае всяко украинско правителство, докато то не започне да провежда истински реформи на сегашната разнебитена система, да я модернизира по европейски стандарти, и следователно - да води прозападна външна политика.

Затова Москва продължава да поддържа Виктор Янукович, макар да не го счита за идеалния президент на Украйна. Причината е, че Янукович гарантира запазването на съществуващия политически и икономически ред. Авторитарната, корумпирана, непрозрачна и политически нестабилна Украйна, която не е способна да проведе абсолютно наложителните структурни реформи, е най-добрата гаранция, че страната ще остане извън европейската орбита, ако ще да е и извън руското влияние.

Освен това изходът от сегашната криза ще окаже влияние на позицията на Русия в постсъветска Източна Европа. Кремъл добре разбира, което не може да се каже в пълна мяра за западните автори на политики, че новата украинска “революция” има огромен геополитически потенциал. Този потенциал е толкова голям, че Москва гледа на ситуацията в Украйна не като на свой външнополитически приоритет, а като на част от своя вътрешен дневен ред. Една Украйна със силни демократични институции и с утвърден европейски модел ще отслаби сигурността на руския политически режим.

Москва отдавна вижда в Украйна игра на един губи - друг печели с широки и дълговременни последици. И днес гледната й точка не се е променила. Затова САЩ и ЕС трябва да са готови, че Русия ще предприеме мащабни мерки. Тя се готви да задейства целия комплекс от своите мощни политически, икономически, енергийни и прочие инструменти едновременно със средствата на “меката сила”. ЕС и САЩ не могат да я догонят по този въпрос, защото действат по съвършено други правила и не притежават такива лостове на влияние.

Например, добре е известно, че Украйна е уязвима към руския икономически шантаж. Това задълбочава кризата на украинската икономика. От третото тримесечие на 2012 г. нейният брутен вътрешен продукт се свива и страната с огромен труд се разплаща за руския газ, макар че от средата на декември той временно да се доставя в Украйна на по-ниски цени. Русия съвършено съзнателно използва в своя полза икономическите недостатъци и слабости на Украйна, като се възползва от нейните нарастващи финансови трудности. Неотдавнашното закупуване от Русия на украински облигации за крупна сума трябва да се разглежда именно в тази светлина.

В последните седмици стана видно, че Русия използва сепаратистките настроения в Крим, където живеят немалко руснаци. Но сепаратистката карта тя ще разиграва много внимателно и само с цел да оказва натиск на украинското правителство, доколкото разкол в Украйна Москва не иска, защото й е нужно да господства над цялата страна.

Използвайки ...

Публикувана на 02/20/14 15:01 http://e-vestnik.bg/19980/kakvo-iska-rusiya-v-ukrayna/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване