02/20/14 07:05
(http://www.klassa.bg/)

Не сме изградили своята чиста и свята република

Българските граждани, независимо от вяра, религиозна и етническа принадлежност, са способни, и достойни да осъществят идеала на Левски. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на възпоменателната церемония за 141 години от гибелта на Васил Левски. "Още не сме равни с другите европейски народи и все още не сме изградили своята чиста и свята република. Имаме още много работа за вършене. Нека никой не поставя под съмнение зададената от Апостола цел и посока", каза държавният глава.

По програма, в 18.00 ч. започна официалната церемония за честването на 141 година от гибелта на Апостола пред неговия паметник. В началото на събитието имаше отделни скандирания "Оставка" при появата на официалните лица, между които президентът Росен Плевнелиев, Негово Светейшество Патриарх Максим, Председателят на НС Михаил Миков, кметът на София Йорданка Фандъкова, министри, депутати и други.

На тази дата скланяме глава, за да почетем великото дело. Левски е непреходен идеал, ориентир и коректив за всеки от нас, и за нацията, като цяло. Онзи, който в епохата на безкуражието, имаше куража да тръгне между народа, за да му проповядва правда и свобода, посочи Плевнелиев. "Без да пести сили, Апостолът не просто проповядваше. Левски прокарваше пътеки в душите и сърцата на нашите сънародници", допълни той. 

Колцина от нас си дават ясна сметка, че и днес трябва да защитаваме неговото дело, да съхраним и предадем неговия идеал и завет за България. Днес е нашият ред. Свободата и достойнството на България зависят от нас, гражданите, от усилията ни по демократичен път да защитаваме правата си.  Успехът на едно дело е винаги в ръцете на народа, каза Плевнелиев. Левски, Ботев и плеядата български патриоти изковаха нашия национален идеал, който ни обединява и днес, заяви президентът.  

Пред бюст–паметника на Апостола са строени гвардейци от Националната гвардейска част (НГЧ). Районът е ограден, има засилено полицейско присъствие. Като част от програмата присъства и потомката от рода на Васил Левски Екатерина Томева, правнучка на сестрата на Апостола – Яна. В литературно–музикалното изпълнение  участват хорова формация "Юлангело" с диригент Йосиф Герджиков. Военни ритуали изпълняват НГЧ и представителният духов гвардейски духов оркестър. Ще участва и Национално дружество "Традиция". Организатори на честването са Софийска община, Софийска Света митрополия, Общобългарски комитет и фондация "Васил Левски".

"Денят засега преминава спокойно. Искрено се надявам, че няма да има ексцесии и напрежение, защото това ще опорочи паметта на една велика личност", заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев, който присъства на панихидата в столичния храм "Света София".

"Едва ли само с едно нещо може да се запомни Левски, но Левски е един идеал, който всички трябва да следваме. Надявам се, че ще намерим частица в себе си, поне малко от това, което той е искал за България, и да успеем да го постигнем", каза още Йовчев. "Наистина в последно време се случиха неща, които по-скоро разделят обществото, но аз съм убеден, че българският народ носи в себе си мъдрост и ще успеем да преодолеем това. Убеден съм в това", коментира вътрешният министър. 

Около 18.30 ч. официалните гости на възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски си тръгнаха. Гвардейците, които бяха пред паметника на Васил Левски също си тръгват, като при изтеглянето си, те бяха аплодирани от гражданите. В момента жители и гости на София се пропускат пред паметника, за да оставят там венци и цветя. Събрали са се много хора, продължават да идват още, други вече си тръгнаха, има и такива, които се разотиват. Скандирания "оставка" вече няма, тъй като официалните лица се изтеглиха. Остава засилено полицейското присъствие в района.

Протестиращи опорочиха почитането на паметта на Апостола

Агитка от протестиращи опорочи почитането на гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. По време на поднасянето на венците от официалните лица и институциите, на няколко пъти честването бе съпроводено от викове : "У-у-у!" и "Оставка!" . Когато група гвардейци, марширувайки тръгнаха по дъгата откъм СУ "Свети Климент Охридски", агитка от около двайсетина души зад загражденията, започна да скандира: "Червени боклуци!", докато гвардейците минаваха покрай тях. В следващия момент се оказа, че депутатът от КБ Георги Кадиев се опитва да си пробие път, идвайки от един от входовете за граждани, което предизвика нова вълна от викове и негодувания. От агитката започнаха да крещят срещу него и да му искат оставката. На свой ред Георги Кадиев размаха лист срещу тях и каза: "Подавам си я! Кажете ми какво искате?", и постави въпроса си на няколко пъти, но никой от присъстващите не отговори.

Малко преди това Волен Сидеров призова полицията до 3 минути да разчисти района от протестиращите срещу правителството и заплаши, че в противен случай неговите хора ще направят това. Преди това хората му се опитаха да влязат в сблъсък с протестиращите срещу кабинета, но полицията ги раздели. Двете страни си разменят викове и освирквания.

Граждани се оплакват, че полицията не ги допуска да се доближават до паметника на Апостола. Чуват се скандирания срещу Волен Сидеров. Хората недоволстват, че Сидеров е привилегирован, че е получил разрешение да прави шествие в района. Участниците в него са още край самия паметник и развяват националното знаме и факли.

Някои от присъстващите заявиха, че няма да се унижават да преминават през КПП-тата, оборудвани с детектори за метал, за да оставят цветя пред паметника, и обявиха, че си тръгват, защото са възмутени. Други пристигат сега и ще се наредят на опашката, за да стигнат до паметника на Васил Левски. Премахнати са всички кошчета за боклук в района заради мерките за безопасност. Центърът на София е пълен с полиция, в малките улици има автобуси с жандармерия. Носят се слухове, че по покривите на сградите са били разположени и снайперисти. 

На въпрос на БГНЕС към няколко души "Разбрахме какво не искате от тях, но кажете какво да се направи и кой да управлява държавата?", те нямаха отговор и виковете им предизвикаха поредния скандал. След тях група граждани, водени от проф. Калин Янакиев, разпънаха пред паметника плакат с надписи: "Университетските преподаватели призовават: "Събудете се!", а до тях се присъедини и небезизвестният Йоло Денев със собствен призив за освобождение от "българско-турско".

Сред преподавателите се открояват проф. Михаил Неделчев, анализаторът Даниел Смилов и други представители и симпатизанти на десния политически спектър. Обикновените граждани, дошли със скромен букет цветя и свещички в ръка, останаха поразени от поредната провокация в най-светия ден на Апостола на свободата, в който честваме неговата гибел. Група момчета от Гимназията за прецизна оптика и техника "Ломоносов", дойдоха с червени карамфили и бяха убедени, че на днешния ден трябва да сме по-смирени пред подвига на човека, който най-силно е жадувал за обединена и свободна България.



Родолюбие, вяра, честност - това можем да научим от Левски

Десетки миряни се събраха в столичния храм "Света София", за да почетат паметта на Апостола на Свободата Васил Левски днес, когато се навършват 141 години от увисването му на бесилото. Лично патриарх Неофит и архиерей от Светия Синод отслужиха панихида в памет на Васил Левски, на която присъстваха и вицепремиерът Цветлин Йовчев, и кметът на града Йорданка Фандъкова. След панихидата литийно шествие се отправи към паметника на Левски в центъра на столицата.

"Няма българин, който да не знае за Апостола на свободата – йеродякон Игнатий - пламенния, неустрашимия, вдъхновения борец-революционер, пожертвал живота си в служба на народа и отечеството си, символ на героизма и патриотизма за поколения наши сънародници", заяви във възпоменателното си за Васил Левски слово Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Една страна от неговия живот доскоро беше премълчавана - фактът, че същинската двигателна сила за него в делата и постъпките му е била неговата православна вяра, встрани от която не бихме могли да разберем светлата личност, продължи патриархът и припомни, че Левски е израснал в религиозна семейна среда, възпитан в духа на евангелската нравственост. Йеродякон Игнатий през целия си живот остава убеден християнин и тази вяра определя целия му кратък, но изцяло отдаден на Бога и на ближните живот, заяви патриарх Неофит.

Апостолът проявявал до края на живота си удивителна монашеска скромност, аскетическо въздържание, целомъдрие, честност, жива християнска съвест и любов към всеки. Завършва земния си път спокоен – опростен и примирен с Бога. В предсмъртните си минути се изповядва пред архиерейския наместник на София – отец Тодор Митов, който и го причастява със св. Христови тайни. В изповедта си Дяконът казва, че каквото е правил, го е правил за полза на народа и моли, ако в нещо е съгрешил, Бог да му прости, а на отец Тодор заръчва да го поменава в молитвите си като "йеродякон Игнатий".

Така ще го поменаваме и ние, каза Дядо Неофит. Родолюбие, вяра, честност, надежда в Бога, неотпадаща любов към ближния - много са добродетелите, на които можем да се поучим от йеродякон Игнатий. Споменът за него нека да ни окрилява и днес, когато трудно откриваме около себе си примери, достойни за подражание! Той да ни вдъхновява в живота ни, като съзнаваме, че "очите на Господа са върху ония, които Го обичат. Той е силна защита и яка опора" на всички, които пребъдват в Него, завърши словото си патриарх Неофит.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване