02/20/14 13:37
(http://www.hsnovini.com/)

С конкурс за гозби, чавги и обичаи посрещат Сирни Заговезни в Бряст

И тази година в нощта на Сирни Заговезни – 2 март, небето над димитровградското село Бряст ще осветят хиляди чавги. В двора на местния църковен храм си дават среща поколения брястчани и техните гости. За празника по традиция жителите на селото се подготвят седмици по-рано. Всяка махала изработва стотици дървени стрели, които са известни в този край като чавги.

Тази година празникът ще бъде белязан от три конкурса. В програмата ще се включат фолклорни състави, всеки от които ще представи какъв е обичая за Сирни Заговезни в техния край. Ще има състезание за най-добре изработена чавга, а домакините ще подредят кулинарна изложба с вкусни ястия за празника, които също ще бъдат оценени от жури.

Тази година празникът ще премине под надслов „Ден на чавгата – Сирни Заговезни”. Конкурсната програма е с начален час 14:30 часа. Организатори на събитието са община Димитровград, кметството в село Бряст и църковното настоятелство, местното Народно читалище „Пробуда – 1927” и Регионален исторически музей – Хасково.

Димитър Димитров

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване