02/20/14 15:14
(http://www.hsnovini.com/)

Трагичното и комичното в “Дневникът на един луд” на хасковска сцена

Николай Урумов ще се превъплъти в неудовлетворения чиновник Аксентий Иванович Поприщин в „Дневникът на един луд” от Николай Гогол. Премиерата на спектакъла, който се продуцира от хасковския театър „Иван Димов” ще бъде утре от 19 ч.

Действието се развива в далечната 1834 г. в Петербург. Героят не може да се примири със съдбата си на титулярен съветник. Той живее и изпълнява задълженията си на писар, но се чувства неудовлетворен от мястото си в социалната йерархия и се надява някой ден да стане полковник или генерал. Аксентий се влюбва в дъщерята на директора Софи и невъзможността, дори да разговаря с нея, го кара „да вижда и да чува такива неща, каквито никой не е виждал и чувал”.

„ За мен този образ не е луд”, сподели  Николай Урумов.

„Тази постановка може да накара зрителя да се почуства тъжно, но в същото време да го накара да стигне до смях”, допълни още актьорът.

Николай Урумов

Николай Урумов

Според режисьора Лилия Абаджиева е важно зрителите, гледайки спектакъла да видят през собствената си призма комичното или трагичното, което самия Гогол се е старал да предаде.

За сценографията се е погрижил съпругът на Лилия – Васил Абаджиев, с който тя за пореден път работи в екип.

Лилия Абаджиева

Лилия Абаджиева

„Опитах се да смеся 2 реалности на сцената- канцеларското пространство и болничното, които по някакъв начин се сливат и в същото време се разграничават”, добави Абаджиев.

- Васил Абаджиев

Васил Абаджиев

„Дневникът на един луд” ще бъде представен пред пловдивска публика на 7 – ми март. След това спектакълът ще се завърне отново на хасковска сцена- 19 март, а на 23 ще посети залата на НАТФИЗ в столицата.

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване