02/20/14 11:25
(http://www.hsnovini.com/)

Тютюнопроизводителите ще бъдат подпомогнати с минимална помощ

Тютюнопроизводители, които не взимат национални доплащания за сектора ще могат да се възползват от помощи по схемата de minimis. Мярката е на земеделското министерство, което търси начин да подпомогне производителите, които са се регистрирали като такива след 2010 г. Субсидията ще се дава от Фонд „Земеделие”, но все още не е уточнен общият бюджет на помощта, уточняват от фонда. Парите за схемата ще бъдат взети от общата сума за субсидиране на тютюнопроизводството, която тази година е увеличена 100 млн. лв при около 70 млн. лв. през последните три години.

По схемата за минимални помощи de minimis производителите на първоначална селскостопанска продукция могат да получат субсидии до 15 хил. евро на стопанство в период от три години, като това не се счита за нерегламентирана държавна помощ от Европейската комисия.

Напрежението около закъснялата изкупна кампания на тютюна, която вече е към своя край, все още не е туширано. Към момента няма яснота и кога ще бъде изготвен проектът за промени в Закона за тютюна, за който обяви преди месец ДПС. Идеята на партията е да върне част от старите регулации в сектора. Да се въведе регистър на търговците, както и държавни оценители на тютюна, които да бъдат арбитри в спора с производителите, както и да се създаде държавна структура, която да администрира отрасъла.

Хасково Новини
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване