02/22/14 00:11
(http://e-vestnik.bg/)

Битката за Истанбул вероятно ще оформи турския политически пейзаж

Аслъ Кандемир
Ройтерс

Истанбул. Снимка:форумасил

С безупречна фризура и усмивка, готова за камерите, спокойствието на Мустафа Саръгюл леко се нарушава, докато автобусът от предизборната му кампания завива към стените на стария град на Истанбул.

Месец преди изборите, които може да префасонират политическия пейзаж на Турция, кандидатът на основната опозиционна партия за кмет на най-големия турски град влиза в битката за бастиона на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на премиера Реджеп Тайип Ердоган, която е с ислямистки корени.

Залогът е много по-голям от самите местни избори и светската Народнорепубликанска партия (НРП) на Саръгюл се надява за пробив на места като консервативния квартал Фатих в историческия център на Истанбул.

Не сме печелили във Фатих през последните 20 години, каза Огуз Каан Салъджъ, председател на НРП в Истанбул и един от организаторите на кампанията на Саръгюл.

Местните избори на 30 март ще бъдат първият конкретен тест за популярността на Ердоган, след като уличните протести обхванаха Истанбул и други големи градове миналото лято, и корупционния скандал миналия месец, който доведе до оставките на трима министри и разкри вражда с влиятелен ислямски проповедник. Проблемите му се увеличиха и със спада на турската лира.

Истанбул ще бъде основният индикатор за това дали разтърсващите събития са навредили на Ердоган - най-влиятелният турски лидер след Мустафа Кемал Ататюрк, основал съвременната република от пепелта на Османската империя преди едва 90 години, и ако е така, доколко.

Доброто представяне на ПСР в Истанбул, столицата Анкара и Измир на егейския бряг - бастион на НРП, може да окуражи Ердоган да се кандидатира за президент пет месеца по-късно. ПСР има за цел да събере 40 процента от гласовете на местните избори, ниво сходно с това на последните избори през 2009 г.

Евентуално поражение обаче може да го накара да промени правилата на ПСР и вместо това да се насочи към четвърти мандат като премиер. Ердоган може да обяви, че това е необходимо, за да бъде запазена партията, която той е основал - коалиция на консервативно религиозни, дясноцентристки и националистически елементи, обвинявани преди време, че заплашват светския ред на Турция.

Враждата на Ердоган с базирания в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, за който той смята, че стои зад разследването за корупция, разклатило правителството му, навреди на репутацията и на двамата, но ПСР все пак ще спечели изборите, ако се състоят този уикенд, сочат проучвания.

Битката за Истанбул - столица на четири империи през вековете и икономическият и културен център на съвременна Турция - не е загубена за Ердоган, който е бил кмет на града и държи свои офиси в някогашните османски дворци по бреговете на Босфора.

Обръщайки се към тълпите от поддръжници на ПСР недалеч от квартал Фатих, където пристигна Саръгюл, Ердоган говори за превземането от мюсюлманите османци на града през 15-и век - тогава наречен Константинопол и управляван от християните, в реч, обагрена с религиозна жар.

Истанбул не е само град, това е световна перла, майката на всички градове. Това е град, който създава цивилизации, каза той, наметнат с бял шал на ПСР.

Получихме наследството от военен поход, което остава през вековете. Тези, които не разбират завоюването и завоевателя, не могат да служат на Истанбул, каза той и последваха възторжени аплодисменти.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) трансформира Турция през изминалото десетилетие, слагайки край на период на нестабилни коалиционни правителства през 90-те години, обуздавайки армия, свалила четири правителства през втората половина на 20-и век. Тя спечели все по-голям дял от гласовете на три последователни избори.

На практика цялата електорална карта - освен егейския бряг, населения главно с кюрди Югоизточен Анадол и малък район в европейския континент западно от Истанбул - е под влиянието на ПСР. Усещането за умора обаче се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване