02/22/14 00:10
(http://e-vestnik.bg/)

В Босна “граждански форуми” ще оказват натиск върху властите

Франс прес

Размирици в Сараево. Снимка: от тв екрана

“Гласът на народа се чу за първи път и политиците се уплашиха. Трябва да отидем докрай.” Сеад Кешко изля гнева си пред стотици жители на Сараево, дошли да участват в “граждански пленум”. Откакто на 7 февруари насилие беляза демонстрациите срещу бедността и управляващите в Босна, когато правителствени сгради в няколко града бяха запалени, гражданите в цялата страна се организират всекидневно на “пленуми” - форуми, на които формулират исканията си към властите.

Става дума за съвсем нова ситуация в бившата югославска република, открила демокрацията малко преди войната от 1992 95 г., в която загинаха 100 000 души. В Босна, една от най-бедните страни в Европа, безработицата обхваща 44 процента от населението от 3,8 милиона души. Корупцията разяжда обществото и стандартът на живот се влоши още повече през последните години заради икономическата криза и непрестанните политически свади.

Както всички оратори, които взимат думата за две минути, за да изразят недоволството си или да направят предложение, Денис Механович е мотивиран от лично страдание. “Искаме да се спазва кодексът на труда. Работя в частния сектор, където хората са превърнати в роби”, казва младият мъж, облечен в червено яке. Множеството бурно го приветства.

Сцената се разиграва в концертна зала. Всеки ден към 17 часа към нея прииждат няколкостотин души, след като са демонстрирали в продължение на няколко часа в центъра на града. “Гражданите, които навеждат глави пред тези бандити на власт, не заслужават да имат държава”, пише на плакат. Местният актьор Младен Йеличич, наричан Троко, призова за единство на местните общности в етнически разделената страна между мюсюлмани, сърби - православни християни и хървати - католици. “Има толкова много неща, които ни обединяват”, казва Троко.

“Да накараме тези, които са на власт, да си вършат работата.” След насилието на 7 февруари демонстрациите, на които се събират по няколко стотин души, продължават, но само в градовете, където мюсюлманите са преобладаващо население, по примера на Сараево. Тези “граждански пленуми” се обявяват специално за ограничаване на заплатите на висшите ръководители в администрацията и за назначаването им по професионални критерии. Формулираните от “пленумите” искания редовно се предават на властите, които уверяват, че ги взимат под внимание.

“Дойде времето гражданите да говорят, а политиците да млъкнат и да слушат”, заяви Златко Лагумджия, един от лидерите в управляващата коалиция. В северозападния град Тузла, под натиска на местния “пленум” подалите оставка ръководители от регионалната администрация се отказаха от правото си да продължат да взимат заплати в продължение на година след края на мандата си. В тази страна, където изразяването на недоволство се случва рядко, тези “граждански пленуми” са изненада.

“Много е трудно да се предвиди ще имат ли тези форуми успех, защото за първи път има такъв вид гражданска организация в Босна”, казва анализаторът Сречко Латал. Той обаче твърди, че “много тежката икономическа и социална ситуация” позволява да се предвиди, че протестите е ще продължат, ако посланието не бъде чуто. Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле, който посети във вторник Сараево, се срещна с организаторите на тези “пленуми” и ги поздрави за ангажирането им. “Приканвам босненските политици да не игнорират гласа на гражданите … те трябва да бъдат чути”, каза той.

Нидзара Ахметашевич, една от организаторите на форума в Сараево, си е поставила за цел “да накара тези, които са на власт, да си свършат работата”. Хората се редуват един след друг пред микрофона. Безработни, студенти, пенсионери. “Идвам от предприятие от обществения транспорт, едно гнездо на мафиоти, които не ни плащат социалните осигуровки от седем години”, казва Ася Кулуглия. “Вдовица съм на военен, който бе убит по време на войната, майка на дете, което също бе убито. Не ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване