02/22/14 13:53
(http://e-vestnik.bg/)

На баир лозе или що е тероар и каква е ползата за България

Лозе в тракийската низина, на хълм недалеч от Кортен. От грозде от едно и също лозе в горния и долния край може да се получи различно вино. Снимка: Иван Бакалов

Има една френска дума, която винарите често споменават – тероар. Тя не може да се преведе с една дума. Формално означава местен, почва, но като винарско понятие обяснението й не става с една или две думи. По-задълбочените любители на виното в общи линии знаят смисъла, но масово тази дума продължава да озадачава.
Накратко обяснено тероар (Terroir – фр.) означава група лозя или дори лози, от един и същ регион, място, върху един и същ вид почва, климатични условия, околна среда, които общи условия дават специфичен характер на виното. Това е неговата уникалност. Тя идва от почвата, геологията, слънцегреенето, наклона на мястото, посоката, в която е обърнато лозето, влиянието на съседната гора или море, долина…
Винарите знаят, че техни лозя на наклон, с едни и същи сортове лози, в горния край и в долния в ниското гроздето има различни качества, дотам, че като направят вино, едната бъчва се различава от другата чувствително. А уж лозето и гроздето са от едно и също място. Толкова голямо значение има мястото и наклона, дренажа, заедно с това и ориентацията изток-запад, север-юг, дневни и нощни температури, разпределение на валежите, часове слънцегреене и т.н. Взаимодействието на всички тези фактори се нарича тероар.

Някой ще каже – какво толкова важно? Виното е хубаво или лошо. Не е така. Българските нрави са родили някои поговорки, които издават ниска винена култура. Едната е „Няма лошо вино, има лоши мезета”. Тоест – каквото и да е вино, ще го изпием. Другата е „Не ми трябва на баир лозе”.

Лозе и малка винарна в Напа вали, Калифорния. Снимка: Иван Бакалов

Познавачите обаче казват, че едни от най-хубавите вина стават от лозя на стръмни баири, обърнати приблизително в южна посока. И върху бедна, песъчлива, камениста почва. Разбира се, всеки сорт си има предпочитания за най-добри почвени условия и географска ширина. Но бедната камениста почва кара някои лози да дават толкова специфичен, наситен вкус на гроздето, че от него стават изключителни вина. Затова на някои места в Бордо например един декар земя струва между 1 и 2 милиона евро, а на други места, пак там, един декар струва 5000 евро.

Терминът тероар се отнася и за кафе, чай, домати и др. Той е важен за България. Страната може да продава своите земеделски продукти, като търси и развива и изтъква техният тероарен характер. Като обяснява спецификата и уникалността на продукта чрез това понятие. Затова е важно тази дума да се усвои и осмисли от всякакви производители.
Особено що се отнася до виното. И ако много производители знаят смисъла, много търговци, пиари, рекламисти имат повърхностна представа за значението на това понятие. Или дори хабер си нямат.

Технологът Огнян Цветанов в лозето на изба “Борповица” край Белоградчишките скали. Снимка: Иван Бакалов

Сега у нас има много случайни лозя и винарни на случайни места. Някой имал 20-30 декара, купил още 300-400 наоколо, направил лозя, винарна край тях, а чак после започнал да открива значението на тероара. Че почвата, мястото не са подходящи за някой сорт. Или просто не стават толкова добри, като в друг район съвсем наблизо. Затова лозе се сади с дълго проучване. Тепърва в България ще излизат вина от различни места и микрорайони, чиято специфика ще оценяваме. За френските винарски региони и апелации (друг термин, който се нуждае ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване