02/22/14 00:10
(http://e-vestnik.bg/)

Петнайсетият индийски парламент отива в историята с негативни рекорди

ДПА

Петнайсетият състав на Лок Сабха - долната камара на индийския парламент, приключва 5-годишния си мандат в края на тази седмица с редица рекорди, повечето от тях с негативен характер.

547-местната камара, формирана след изборите през 2009 г., е регистрирала най-малко работни часове и е приела най-малко закони. Тя за първи път стана свидетел как депутат пръска лютив спрей с цел да попречи на дебатите.

15-ата Лок Сабха, приключваща работа в петък, има в състава си най-голям брой депутати, срещу които има заведени криминални дела - 162-ма срещу 128 в предишния парламент, твърди базираната в Делхи Асоциация за демократични реформи.

Предавания на живо от пленарната зала през последните две седмици показаха как депутатите крещят на председателя на парламента и един срещу друг, дърпат документи от ръцете на служители и размахват плакати пред подиума на председателя.

“Колеги депутати, моля ви, дръжте се прилично, за да не излагате демокрацията на опасност. Надявам се да се държите така, че хората да не губят вяра в демокрацията”, писа в Туитър един от лидерите ветерани на партията Индийски национален конгрес Дигвиджая Сингх преди десетина дни. Той припомни, че този парламент е поставил рекорд за пропилени часове поради обструкции на дебатите.

Това деструктивно поведение достигна върха си на 13 февруари, когато група депутати - противници на законопроекта за разделяне на южния щат Андхра Прадеш, пръскаха лютив спрей, изтръгваха микрофони и блъскаха свои колеги, подкрепящи създаването на новия щат Телангана.

Така 15-ата Лок Сабха ще влезе в рекордните статистики, и то по абсолютно негативни причини, писа в Туитър Омар Абдулах - главен министър на щата Джаму и Кашмир, след този инцидент. Тогава 4-ма законодатели бяха хоспитализирани, а 16 бяха изгонени от залата.

Безредици в залата през последните 5 г. предизвикаха редица въпроси - от схеми за финансови измами, свързани с федералното правителство, до създаването на новия щат и нашумели случаи на изнасилвания.

Лок Сабха е пропиляла 38 на сто от отреденото за дебати време за периода 2009-2014 година. Преди пленарни заседания имаше между 120 и 140 дни годишно, а сега те са между 60 и 70 дни”, отбелязва Шрея Сингх от организацията “Законодателни проучвания” в Делхи. “Нещо повече, този парламент е прокарал само 173 закона. За сравнение, всички предишни правителства с пълен 5-годишен парламентарен мандат са прокарвали средно по 317 закона”, добавя той.

Според политически анализатори обаче тези парламентарни “засечки” може да се дължат и на това как работи системата, а не толкова на неуправляеми политици. Някои виждат в тях легитимна форма на изразяване и следва да се изработят процедурни правила, за да не се стига до чести засечки.

Дневният ред на парламента се определя от правителството. Това означава, че то може да отложи или да прекрати една сесия, ако бъде изправено пред неудобни теми. Ако предизвикването на процедурен хаос се превръща в инструмент за постигане на определени цели, то депутатите ще трябва да обмислят как да го използват ефективно”, смята депутатът Н. К. Сингх от Горната камара - Раджая Сабха.

Политическият анализатор М. Р. Мадхаван пък предлага парламентът да въведе ново процедурно правило, според което дадена тема да влиза за дебат само ако това поискат определен брой депутати - например 20.

За обикновените индийци, които гледат на живо по телевизията хаотичните сцени, парламентът им изглежда просто неспособен да функционира.

“Съжалявам, че парламентът вече не е онова, което беше. Депутатите са като синдикални лидери и идват тук само за да искат това-онова”, казва Ришан Кейшин, 94-годишен член на Раджая Сабха, цитиран от вестник “Индиан експрес”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване