02/22/14 00:12
(http://e-vestnik.bg/)

Шест седмици преди изборите Орбан печели войната на афишите

Франс прес

Шест седмици преди парламентарните избори в Унгария на Виктор Орбан, лицата на опозиционните лидери се виждат на всички улични ъгли… в незавидното положение на задържани от полицията заподозрени.

Афишите показват социалиста Атила Мещерхази и съюзниците му, двамата бивши правителствени ръководители Ференц Дюрчани и Гордон Байнаи, застанали един до друг на снимка за съдебна идентификация.

На фотомонтажа всеки от тримата държи пред себе си табелка с името си. Те гледат с объркан поглед, а бледото осветление довършва впечатлението за снимка в полицейски участък. Един клоун, застанал сред тримата, е единственото цветно петно в сцената.

Афишите са окачени от седмици, въпреки че предизборната кампания за изборите на 6 април официално стартира миналата неделя. Виктор Орбан, сегашният премиер, води с 50 процента подкрепа сред имащите намерение да гласуват, срещу 33 на сто за левоцентристите.

Консервативният ръководител предизвиква спорове откакто дойде на власт през 2010 година. Европейският съюз, САЩ и много неправителствени организации го обвиняват за флирта му с крайната десница и посегателствата му срещу независимостта на Конституционния съд, на Централната банка, на съдебната система и на медиите.

Но Орбан и неговата партия ФИДЕС нямат, поне официално, нищо общо с афиша с клоуна, който е дело на Форума за гражданско единство (ФГЕ), приятелска неправителствена организация. Плакатите впрочем няма да бъдат включени в сметките на кампанията на ФИДЕС.

Творението на ФГЕ се вижда навсякъде в Будапеща, от светещите табла и външните стени на трамваите, до рекламните колони. А по пътя, свързващ столицата с Лорев, на 60 км на юг, АФП преброи 81 предизборни плаката: 33 за ФИДЕС, 34 за ФГЕ и само 14 за общата опозиционна листа.

Изправена пред подобна съкрушителна сила, левоцентристката коалиция не успява да приеме хвърлената ръкавица. На първо място тя плаща за факта, че късно постигна обединение, чак през януари. Виктор Сигетвари от партията на Гордон Байнаи обвинява “близки до властта олигарси”, че държат “от 55 до 60 процента” от местата за афиши.

Но както разкрива политологът Петер Креко от института “Политически капитал”, “никой не може да попречи на опозицията да води кампания по-активно” в пощенските кутии или в социалните мрежи.

По телевизията обаче е друга работа. Държавните медии като цяло са настроени благоприятно към правителството, а парламентът гласува през април 2013 г. закон забраняващ на частните медии да продават рекламното си време на политическите партии.

За да избегнат сериозни загуби, частните телевизии предпочитат да останат извън кампанията, което законът им позволява. Логиката на тази стъпка се разкрива напълно, когато разберем, че техните зрители, особено на Ер Те Ел Клуб и ТВ2, са далеч повече от тези на държавната телевизия.

Следователно остават афишите, чийто ефект е труден за оценяване. Според политолога Чаба Тот от независимия център “Републикон”, доминирането на ФИДЕС в тази област “подсилва имиджа й на непобедимост”, но плакатите не би трябвало “да променят коренно волята на избирателите”.

Във всеки случай, наличието на клоун на плаката на ФГЕ обърква Далма Риго, млада счетоводителка в Сигетбече (на 50 км южно от Будапеща): “Разбирам, че снимката иска да ги представи за престъпници. Но наистина не разбирам какво прави там клоунът.”

Г-жа Риго не смята да гласува за ФИДЕС, за разлика от Габор Кондороши, строителен предприемач в Лорев. “Не съм фанатичен поддръжник на Орбан и плакатите не ме вълнуват”, обобщава той. “Но за мен и моята фирма нещата се промениха към по-добро. Мисля, че страната е на прав път”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване