02/23/14 12:34
(http://www.klassa.bg/)

САЩ да не се месят в работите ни, това е агресия

Венецуелският президент Николас Мадуро реагира остро на изявлението на държавния секретар на САЩ Джон Кери за положението в латиноамериканската страна, като го нарече "акт на агресия".

"Нещата във Венецуела решават сами венецуелците", каза президентът в събота по време на организиран проправителствен митинг в Каракас. Мадуро също така заяви, че подобни изявления на американското дипломатическо ведомство са намеса във вътрешните работи на държавата.

В разпространено в петък вечерта изявление на държавния секретар на САЩ относно положението във Венецуела , Вашингтон призова правителството на южноамериканската страна "да започне диалог с демократичната опозиция и да освободи всички задържани демонстранти". Кери каза, че "всяко правителство е длъжно да поддържа обществения ред и всички страни , включително протестиращите от опозицията, трябва да се въздържат от насилие."

През последните седмици латиноамериканската страна е разкъсвана от протести в подкрепа и против кабинета. Преди седмица стотици участваха в митинг на опозицията в Каракас, след като студентски лидери обвиниха правителството за насилието по време на скорошните протести. Трима души бяха убити на 12 февруари, когато опозиционна демонстрация прерасна в сблъсъци, давайки началото на дни на насилие по улиците между протестиращи и силите за сигурност. В отговор правителството на президента Мадуро обвини десни фигури в подстрекаване към насилието. Основните искания на серията антиправителствени демонстрации са за мерки срещу престъпността, и корупцията. Преди седмица Мадуро предложи план от 10 точки за подобряване на сигурността във Венецуела, която е на едно от първите места в света по убийства.

Междувременно Мадуро заплаши, че ще спре излъчването на телевизионния канал CNN заради неговата информационна политика. "Те искат да покажат на света, че във Венецуела има гражданска война, а в действителност тук хората работят, учат и градят своята родина", цитират местните медии изявлението на Мадуро. По думите на президента, става въпрос за възможно пълно спиране на работата на телевизията в страната. "Стига с тази пропагандна война, аз не приемам такава пропаганда срещу Венецуела. Ако те не се поправят, ще си тръгнат от Венецуела", предупреди държавният глава.

По-рано венецуелският президент се закани да бъде спряно излъчването в страната на колумбийския канал NTN24 и обвини в манипулации агенция Франс прес.

Въпреки критиките към шефа на Държавния департамент на САЩ, президентът на Венецуела потвърди в петък отправеното предложение към американския си колега Барак Обама да започне "диалог на високо равнище" и да се назначат посланици, които да водят преговорния процес.

Дипломатическите отношения между Каракас и Вашингтон от около три години са на ниво шарже д`афер. В края на 2010 г. за посланик на САЩ във Венецуела беше назначен Лари Палмър, който след утвърждаване на кандидатурата му говори пред конгресмените и насочи вниманието им към ниския морал на венецуелските военни и връзките им с колумбийските бунтовници. В отговор, тогавашният президент Уго Чавес заяви, че Палмър никога няма да бъде посланик в Каракас, след което Вашингтон отказва виза на посланика на Венецуела Бернардо Алварес.

За допълнителното охлаждане на двустранните отношения помогна и въвеждането на американските санкции срещу венецуелския нефтен и газов концерн "Петролеос де Венесуела" заради икономическите му връзки с Иран. След това, през януари 2012 г., САЩ отзоваха генералния консул на Венецуела в Маями, Флорида. В отговор, Каракас реши да закрие дипломатическата мисия там.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване