02/26/14 08:34
(http://www.klassa.bg/)

Главният прокурор да стегне прокуратурата

Причините, които доведоха до загубата на обществено доверие в прокуратурата, са един много сложен и същевременно основен въпрос за нейната работа.

За съжаление имаме една инерция останала от миналото. Главният прокурор много трудно може да раздвижи прокуратурата в необходимата посока. По знакови дела имаме непълни, неточни и необосновани обвинителни актове. Съвсем неотдавна по едно дело даже беше върнат и обвинителния акт, защото беше изготвен некомпетентно. Това не е единствен случай.

Имаме и още един доста фатален момент: пропускането на сроковете и по силата на давност за изтичането им делата трябва да бъдат прекратени. Тук естествено стои въпросът: на какво се дължи всичко това? На некомпетентност ли? Трудно мога да го приема, защото прокуратурата е съставена от хора завършили висше юридическо образование или става дума за умишлени действия с цел да се провали едно наказателно преследване. Струва ми се, че трябва да насочим вниманието си към втория момент. Това е много опасно, защото тук вече навлизат съмнения. Става дума за една отрицателна практика във всички прокурорски звена. Да се сложи материалът в чекмеджето, да се изчака да мине съответният срок и след това да кажем - олеле, изтече срокът. Учудвам се, как може от прокуратурата да бъде внесен обвинителен акт, който да бъде непълен, не окомплектован, неизяснено какво е обвинението и т.н. Имаме толкова много случаи, за които пише пресата. Убеден съм, че има и много други дела и наказателни преписки, които не стигат до вниманието на хората, но са факт.

Всеки нов прокурор идва с някакви добри намерения. Но добрите намерения не помагат за отстраняването на тези дефекти. Нека да не забравяме и друго, че новият главен прокурор не е генерал. Той не може да строи прокуратурата. Той може да действа по друг начин - където има такива неща да прилага наказателни разпоредби и да наказва, за да се стегне малко прокуратурата. Това, което става, е срамно и обидно не само за прокуратурата, но и за българската държава.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване