02/26/14 22:12
(http://e-vestnik.bg/)

“Независимая газета”: САЩ създават мит за умерена Ал Каида

в. Независимая газета

Високопоставен член на Ал Каида загина в Сирия при атентат, извършен вероятно от друга джихадистка групировка - Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ). Той се опитваше да спре смъртоносната за стотици хора междуособица между ИДИЛ и “Джебхат ан Нусра” Фронт на победата , сирийския филиал на терористичната мрежа. Но след смъртта му борбата за влияние, избухнала сред екстремистите, само ще стигне ново равнище. Междувременно експерти отбелязват с тревога, че се градят митове за дерадикализация на Ал Каида, и допускат, че Вашингтон скоро ще започне да въоръжава “Джебхат ан Нусра”.

* * *

Абу Халед ас Сури, роден в Алепо през 1963 г., бе ветеран от Ал Каида; смята се, че е бил приближен на Осама бин Ладен и е воювал срещу сили на САЩ в Афганистан и в Ирак. Освен това бе сред основателите на сирийската салафитска групировка “Ахрар аш Шам” и неин командващ. Преди няколко месеца шефът на терористичната мрежа Айман аз Зауахири изпрати Ас Сури от Афганистан в Сирия, за да уреди помирение между “Джебхат ан Нусра” (официалния представител на Ал Каида в Сирия, близък до “Ахрар аш Шам”) и ИДИЛ, която също бе по-рано сред основните подразделения на Ал Каида в Сирия.

Връзките между “Ислямската държава” и мрежата на Аз Зауахири бяха скъсани през февруари. За причина се сочеше уж прекомерно агресивното поведение на ИДИЛ, жестоко атакувала други джихадисти. Неотдавна бе разпространен аудиозапис, на който Ас Сури критикува за подобни действия групировката, “изопачаваща джихада в Сирия, също както по-рано в Ирак и в Афганистан”. Нищо чудно, че след гибелта на Ас Сури в неделя при самоубийствен атентат в база на “Ахрар аш Шам” в Алепо подозренията се насочиха тъкмо към “Ислямската държава”. ИДИЛ отхвърля обвиненията, както е правела и друг път - първоначално не пое например отговорността за ликвидирането на друг водач на Ахрар аш Шам през януари.

Според източници на “Гардиън” решение за премахване на толкова високопоставен член на Ал Каида е могло да вземе само върховното командване на ИДИЛ, най-вероятно лидерът й Абу Бакр ал Багдади. “На този стадий Ал Каида и ИДИЛ са съперници - спорят кой да стане фар на глобалното джихадистко движение, а Сирия е в центъра на този процес”, заяви пред “Уолстрийт джърнъл” Аарон Зелин от Вашингтонския институт за близкоизточна политика. В тази конфронтация ИДИЛ се очертава според експерта като по-радикална от Ал Каида, която загърби традиционната си тактика и прояви прагматизъм, сближавайки се с прозападните въстаници от Сирийската свободна армия (ССА).

През декември водачът на “Джебхат ан Нусра” Абу Мохамед ал Голани каза в интервю за Ал Джазира, че цел на групировката не е да обедини в Ислямски халифат целия мюсюлмански свят, а да изгради единична държава, живееща според ислямските закони. Някои наблюдатели съзряха тук тезис, нехарактерен за Ал Каида. Те предположиха, че Аз Зауахири се стреми да спечели нови потенциални симпатизанти с отказ от най-екстремистките си възгледи и примирение с факта, че не може да създаде халифат. Според Чарлз Лийстър от аналитичния център Брукингс в Доха ИДИЛ твърди, че с истинската Ал Каида е свършено след смъртта на Бин Ладен и Аз Зауахири дискредитира световния джихад.

Американският печат пише, че за Ал Каида днес е по-лесно да действа съвместно и със светската опозиция, и с широката коалиция Ислямски фронт, включваща например “Ахрар аш Шам”, но мрежата губи подкрепа в радикалните среди. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване