02/26/14 22:14
(http://e-vestnik.bg/)

Русия набърка Втората световна война в медийна атака срещу Украйна

Ройтерс

“На чия страна бяхте през Втората световна война?” не е въпрос, който често се чува в радиопредавания, но руски слушател на име Александър бе запитан именно това поне три пъти, когато вчера изрази подкрепа за новите управници на Украйна. Присъдата дойде бързо. Двама руски водещи решиха, че Александър трябва да е бил на страната на фашистите, които са се били срещу съветските войски във войната, понеже е отказал да осъди новото украинско ръководство.

“Знаете ли колко руснаци е убил Бандера?”, запита водещият на сутрешния разговор със слушателите Владимир Соловьов, имайки предвид Степан Бандера, лидер на украинското националистическо движение в Западна Украйна, който е обвиняван от руснацитие, че е заел страната на нацистите. По руската телевизия продължилото няколко седмици показване на ранени милиционери и горящи автомобилни гуми отстъпиха пред трезви кадри на политици и украинци, които предричат, че Украйна ще се разцепи след като опозиционните сили поеха контрола над Киев, а президентът избяга.

В знак, че Кремъл е разтърсен от загубата в борбата за влияние със Запада у своя съсед, езикът използваше за фон принципа “или ние, или те” от съветската победа над Адолф Хитлер, която е източник на национална гордост. Най-голямата част от вината бе хвърлена върху жителите на Западна Украйна, която се различава в културно и езиково отношение от рускоговорящия Изток.

Именно тези мъже и жени се опитваше да защити Александър. Той бе прекъснат, а Соловьов каза, че трябва да остави адреса и телефона си, за да може полицията да го открие и арестува за възхвала на фашизма. Чрез използване на призив за сплотяване от съветския учебник, когато войната се използваше за вдъхновяване на лоялност ако не към комунизма, то срещу общ враг, Кремъл успешно отклони вниманието от собственото си унижение.

Това позволи на някои руски политици, конкретно от финансовото и икономическото министерство, дискретно да предложат сътрудничество за постигане на международно споразумение за спасяването на Украйна от банкрут, който би могъл да навреди и на Русия. Парламентът на Украйна удари някои руски страхове право в сърцето, като възстанови украинския като задължителен национален език в официалните документи.

Във вторник руското външно министерство осъди “варварската русофобия”, вдъхновила някои украинци да съборят паметник на руския фелдмаршал от войната срещу Наполеон Михаил Кутузов. “Настояваме новите украински власти да прекратят това беззаконие”, се казва в изявление на министерството. В руския парламент политиците се изреждаха на трибуната да се оплакват от “некултурните хулигани”, които са поели контрола на улиците.

Лидерът на прокремълска парламентарна група Сергей Миронов заяви, че украинците, които искат руско гражданство, трябва да получат паспорти възможно най-бързо. Хората в рускоговорящия Изток, където има повече симпатии към Москва, са особено недоволни от новите закони за употребата на украинския език. Те се опасяват, че това може да създаде проблеми за бизнес дейността им. При сегашните усилия да се забранят телевизии от страни, които не са подписали европейска конвенция за трансгранична телевизия, което значи всички руски телевизии, мнозина руски политици са бесни.

В отговор на това руската държавна телевизия започна да показва украинци от украинския рускоговорещ Кримски полуостров, които заявяват, че няма да се подчиняват на заповеди от Киев. Премиерът Дмитрий Медведев дори стигна до използване на език от времето му като президент, когато изпрати руски войски в друга бивша съветска република - Грузия през 2008 г., а след това подкрепи поддържаните от Кремъл сепаратисти в Южна Осетия, като заяви, че има заплахи за живота на руските граждани.

Но Русия, поне засега, вероятно ще ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване