02/26/14 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Франция рискува да остане дълго в Централноафриканската република

Ройтерс

Когато Франция изпрати войски да спрат насилието между християни и мюсюлмани в Централноафриканската република (ЦАР), военното командване кръсти мисията “Сангарис” на името на местна пеперуда, за да изтъкне нейната краткотрайност. Три месеца по-късно става ясно, че сметките са били погрешни.

Окуражени от бързата победа в миналогодишната война с ислямистите в Мали, френските военни предвиждаха, че шест месеца ще са достатъчни, за да бъде потушен религиозният конфликт в ЦАР, който започна, когато мюсюлманските бунтовници от “Селека” завзеха властта в страната с християнско мнозинство.

Някои служители от министерство на отбраната казваха неофициално, че дори само демонстрация на френска сила ще бъде достатъчна за възстановяване на реда и няма да има нужда от стрелба. Париж, чийто военен бюджет бе натоварен до краен предел от Мали, рискува и изпрати малък контингент от едва 1600 души.

Сега, когато страната се плъзга към “етно-религиозно прочистване”, според израза на ръководителката на хуманитарните операции на ООН, като мюсюлманите бягат на север, за да избегнат отмъщението на християнските милиции, Франция е изправена пред продължителна битка с оскъдна подкрепа от западните съюзници, за да не позволи разцепването на две на републиката с 4,5 милиона население.

Френският парламент вчера одобри продължаването на операция “Сангарис”, но според официални източници и преди това Париж вече бе приел войските му да останат поне до изборите през февруари догодина по молба на временния президент Катрин Самба-Панза.

“Ще отнеме повече време, отколкото очаквахме, защото нивото на омраза и насилие е по-лошо, отколкото си представяхме”, призна тази седмица френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан. “Никой не може да приеме разцепление на страната. То трябва да бъде спряно”.

Повече от един милион души вече са напуснали домовете си и десетки хиляди са убити според “Хюман райтс уоч”.

Мнозина във Франция се чудят какво правят в Централна Африка техните войски, попаднали между два огъня. Социологически проучвания показват, че 60 на сто от французите поставят под съмнение нуждата за намеса в страна, открай време смятана за далечна и затънтена, което засилва натиска над президента Франсоа Оланд, чийто рейтинг и без това вече е паднал до рекордно ниско ниво.

Докато в пустинята на Мали въздушната сила играеше решаваща роля, според военни експерти в тесните улички на централноафриканската столица Банги и непроходимата джунгла във вътрешността на страната е необходима много повече жива сила.

Реагирайки на международното възмущение от поредица кланета, Франция разположи още 400 войници миналата седмица, за да усили контингента си, който подпомага шестхилядната мироопазваща мисия на Африканския съюз.

Панза, бивша кметица на Банги, която пое президентския пост, след като лидерът на “Селека” бе принуден да сдаде властта миналия месец, признава, че безпаричното й правителство е безсилно да спре атаките срещу мюсюлмани.

Военни експерти предупреждават за опасността мисията да излезе извън първоначално заложените цели и Франция да се окаже принудена да остане до създаването на стабилно правителство в една страна, преследвана от преврати и конфликти, откакто стана независима през 1960 г.

Бившият премиер Анисе Дологеле, кандидат за президентските избори, очаквани догодина, смята, че Франция е можела да избегне кризата, ако се бе намесила веднага щом “Селека” заграби властта.

“Още не е късно нещата да се поправят, но Франция и другите външни сили не може просто да възстановят сигурността и да си тръгнат. Те трябва да останат дългосрочно за тежката работа по възстановяването”, каза той.

Оланд иска Франция да се отърве от репутацията на “полицай на Африка”, но другите западни сили не горят от желание ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване