03/02/14 10:44
(http://www.klassa.bg/)

Петър Кичашки: Цветанов – оставка!

Годината е 2010. Управлението на Борисов се къпеше в нечувана медийна любов. Гражданите лягат и стават с Борисов. Какво казал, кога го казал, срещу кого го казал. За да се поддържа машината жива, трябваше да се захранва обществото със скандали, защото именно скандалите са хранителната среда, чрез която живее и процъфтява ръководната върхушка на ГЕРБ.

С нелеката задача да дава зрелища на народа, които да се коментират напоително от Борисов, с което той да осмисля битуването си в телевизора, беше натоварен Цветанов.

И като една съвсем смазана пропагандна машина тя работеше добре. Мегадела, мегаскандали, мегаарести, мега, мега, мега... мегаломания ги тресеше от сутрин до вечер. Цветанов раздаваше присъди, уволняваше, обвиняваше, унижаваше. Което чудесно пасва в профила му на момче за всичко на Борисов, тъй като тогавашният премиер имаше нужда точно от това – някой да хвърля кал (примерно) във вентилатора, за да дойде после Борисов и да обясни колко необходимо е било всичко това.

Това е истината за т.нар. "мегадело Октопод". Цветановата команда арестува няколко човека, които обвини в най-тежките възможни престъпления. Сигурно няма толкова членове в Наказателния кодекс, под колкото бяха подведени арестуваните. После се оказа, че въртящите държавата не са се и познавали, но какво значат някакви си там подробности. После се оказа, че доказателствата са толкова много, че делото трябва да се раздели на две. А вчера се оказа, че доказателства всъщност... няма. Поне за големия октопод.

Пък днес, о, само да го чуете днес! На Цветанов отново някой му е виновен. Този път е прокуратурата. Тя не била събрала доказателства. Ти да видиш! Да не вземе някой да реши, че мегаделото на мегаломана е пропаднало, защото всъщност не е имало материал за дело. Истината била, че прокуратурата е виновна. Ах, колко удобно, нали?

Няма да оправдавам никого. Знае се кой е Алексей Петров. Но който и да е - законът и правото на справедлив процес важат за всички! Ако срещу някого от делото "Октопод" има достатъчно основателни твърдения, че е вършил нещо незаконно, то следва прокуратурата да внесе обвинителен акт в съда и след това съдът да раздаде справедливост. Щом такова нещо няма, следователно обвинените са невинни. С отказа си да внесе обвинителен акт на практика ги оправдава прокуратурата. Четири години ги държаха обвиняеми, за да кажат тихичко "Сори, нямаме доказателства, хайде, по живо, по здраво!".

Тук обаче идва резонният въпрос. #Защо? Кому беше нужно? Само пиар ход? Да, имаше много пиар елементи. Но не се изчерпваха до тук. Запитайте се, след като 4 години слушаме от едни управляващи мегаломани, че обвиняемите са виновни, че трябва да лежат, че даже не трябва името да им се чува, че са демони неземни, че не знам какво още, пък после те излязат невинни, в чий интерес е това?

Гледах Пламен Стоянов, когото Цветанов кръсти "Големия Дамбовец" по една телевизия. Той каза, че държавата му е запорирала имущество за 300 милиона. Същият се оказа най-големият данъкоплатец в район "Кремиковци" за годината преди ареста си. По-голям от завода. После - бам! Цветанов, арести, запори. И го извадиха от сделката за "Кремиковци". А дали интерес има в това Борисов? Не знам. Помня само, че той откри някакво цехче на фирмата купила завода малко преди арестите. Сигурно нямат общо. Вие ми кажете.

Едно обаче знам със сигурност. За такъв мегапровал на най-знаковото, най-шумното, най-мегаломанското дело на Цветанов и Борисов, трябва да последва оставка. Нека Цветанов си каже "Чао!" с политиката и да се скрие някъде. Защото нещата вървят към осъждане на България в Страсбург за десетки милиони, заради мегаломанията на тандема Борисов-Цветанов. Борисов го е позволил, Цветанов го е правил. Поне единият трябва да постъпи достойно и да се оттегли. Иначе – нека си седят, но да платят от джоба си, ако Страсбург ни осъди.

Жалкото е, че нито ще платят, нито ще се оттеглят. Ще продължат задкулисно да фабрикуват подписка за псевдогражданската инициатива за един референдум, който няма да промени нищо, ще продължат да морализаторстват от екрана, ще продължат да размахват пръсти и да твърдят как, ако не били те, държавата щяла да фалира, светът да свърши и други такива опорни точки, към които ще пригласят тихичко гражданите на повикване. Ще си продължат. Но и ние ще продължим да им даваме отпор. Защото аз поне не мога да спя спокойно като знам, че тези дърпат с все сили, за да се върнат на власт. Току-виж, ако това стане, почукали баретите и на моята врата. Или на вашата. Пък вие се обяснявайте после 4 години, че нямате сестра.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване