03/03/14 13:46
(http://www.klassa.bg/)

Бургас е освободен без дори един изстрел на пушка

С молебен за благоденствието на свободна България, отслужен от местното духовенство и ритуал по издигане националния флаг на Република България, Бургас отбелязва 136 г. от Освобождението на страната ни от османско робство, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметната плоча на Освободителя на Бургас - ген. Лермонтов и паметниците на Руския лазарет и загиналите български възрожденци в Приморския парк.

Бургас, всъщност, е освободен без бой и без дори един изстрел на пушка. Градът е бил встрани от военните действия, но местните са били притеснени за развитието на войната. През това време, дезертирали турски войници и татари са започнали да грабят населението и да вилнеят. Бургас е бил малък по това време, едва около 5 000 души, но в него са живели гърци, турци, евреи, арменци и българи.

На 4 февруари 1878 г. са освободени Българово, ден по-късно – Айтос. На 6 февруари, летящият отряд на полк. Лермонтов влиза в Бургас. Летописецът на събитието, учителят Стоян Шивачев, разказва, че в града по обяд идва конницата на капитан Кукс и съобщава, че следобед в Бургас идва и руската войска. И турската войска, и местното турско население вече са напуснали града. Свещеникът Максим Фратев е бил начело на посрещачите, заедно с Никола Русалиев, видни първенци и трима чуждестранни консули. Полк. Лермонтов влиза в града с 30-ина кавалеристи и са посрещнати с хляб и сол. След това е отслужен благодарствен молебен в църквата "Свети Хач".

На следващия ден, ескадронът потегля да освободи Несебър и Поморие. Още на 7 февруари, делникът на свободен Бургас влиза в ритъм и градът избира Нико Попов за свой първи кмет.

В Бургас тази вечер отново ще се проведе тържествена заря-проверка по повод Националния празник на Република България – 3 март, след като традицията бе прекъсната през последните две години. Строят на всички части от Бургаски военен гарнизон ще бъде на площада пред "Дружество на художниците" на ул. "Александровска" № 22. За тази цел площадът ще бъде украсен с жертвеници, символизиращи вечния огън, които ще бъдат запалени от факлоносци. Преди тържествената заря да започне ще бъдат почетени имената на загиналите за Свободата на България. Началото на ритуала е от 18.00 часа.

Половин час по-рано, в спортна зала "Никола Станчев" в ж.к. "Меден рудник", бургазлии ще могат да гледат концерт – спектакъла "В прослава на Свободата". В неговия сценарий се преплитат патриотични стихове, народни песни и танци и зрелищни мултимедийни пейзажи от България.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване