03/03/14 10:13
(http://www.klassa.bg/)

САЩ следят 20 наши иманяри

САЩ са по следите на 20 български иманяри, които само за няколко години са станали милионери от износа на антики в Америка. Нашенците изкупували скъпоценностите, изкопани от земите ни, след което ги пускали на аукциони или ги продавали на частни колекционери. Това обясни пред „Монитор” проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. В началото на годината той присъствал на подписване на споразумение между България и Щатите. Според меморандума американските власти ще могат да задържат български културни ценности, при вноса им в САЩ и да ги връщат у нас, ако правителството ни не е разрешило износа им. Разследващите вече имали насоки за каналите, както и за иманярите, които участват в тях. Изчаквал се само удобен момент, за да бъдат заловениПредполага се, че с арестите им ще бъдат възстановени изключително ценни за археолозите и историците ни артефакти. „Това е един бизнес за милиони. Най-страшното обаче е, че те изнасят историята ни”, каза Димитров. При последния разкрит случай от ФБР е заловен българин с 2400 монети, оценени на десетки хиляди долари. Предполага се, че част от тях дори са били откраднати от музея във Велико Търново през 2006 година. Тогава от там изчезнаха повече от 10 хиляди златни, сребърни и бронзови монети, сред които и такива, датиращи от времето на Александър Велики. Задържаният Ганчо Загорски е изправен пред съда в Нюарк, щата Ню Джърси. В обвинителния акт се казва, че той е превел в България 2 млн. долара, а няколко години по-късно още 760 хил. долара. ФБР подозира, че крупните суми са натрупани именно от търговия с български антики. „Преди време нашите антични предмети не се оценяваха високо в ЩатитеПрез последните години обаче колекционерите все повече ги търсят, което значително повишава цената им и отваря една ниша за нелегална търговия”, обясни проф. Димитров.В началото българите продавали монетите и скъпоценностите в интернет, с което привлекли вниманието на разследващите. Заради угрозата от арести и прибиране на цялата им „стока” нелегалните търговци станали изключително бдителни. Те продавали само през няколко посредници и само на предварително проверени хора. Плащанията пък се извършвали само в брой, за да не могат да се проследят трансферите.

Наши антики се озовават на тържищата във Верона, където е едно от любимите места за иманярите заради високата цена, която колекционерите там предлагат. Във Верона е и едно от най-големите сборища на търговци на антики, които търгуват с тях в цял свят. „През 2012 година нашият специализиран отдел в ДАНС за противодействие на трафик на културни ценности беше засякъл няколко българи от Северна България - четирима мъже и една жена, които упорито са купували стока от иманяри. Някои от тях сами са търсили със съответната апаратура културно-исторически ценности. Разбрали са, че се канят да ги продадат във Верона - едно любимо място в Италия, където се намират италиански купувачи, които не са колекционери”, обясни пред „Монитор” Божидар Димитров. При акцията е била заловена огромна колекция от различни предмети – пръстени и монети от римската епоха, предмети от ежедневието на древните народи по нашите земи, някои с изключителна култрурно-историческа стойност. Специализираното звено на карабинерите ги конфискувало и върнало на страната ни. Експертите оценяват находката на над 3 млн. евро.
Овнешка кожа, на която била нарисувана карта с точни указания, посочвала пътя към най-големите съкровища на Вълчан войвода и поп Мартин. Ценната находка, която най-вероятно е фалшива, се препродава от иманяр на иманяр, като всеки следващ плаща по-висока цена. Парчето овнешка кожа било дори с дата – 12 юни 1758 година, и лично подписано от двамата воеводи. На нея пишело: „Като тръгнеш от Троянския манастир „Света Богородица” нагоре срещу течението на река Черни Осъм, на около четири часа път се намира Чаушов дол. Над него на куршум разстояние към заник-слънце, високо на канарата имаше четвъртит дялан камък, който качихме на върха 250 души. Под този камък на малка полянка нарочно засадихме люляк, а под него през една канара беше изсечена пътека, която водеше към дълбока пещера, използвана още от латините.В тази пещера натъпкахме част от имането и я зазидахме с 12 аршина хоросанов дувар, натрупахме отгоре камъни и накрая пресякохме пътеката..."Всеки, прочел въпросните указания, тръгвал да търси имането, но все още никой не е успял да го открие. Нишаните, или т.нар. ключове на картата, обаче съвпадали според описанието, което вдъхвало още по-голяма увереност на иманярите, че картата може да е автентична.

Много от българските антики, които са нелегално изнесени от страната ни, се озовават в Близкия изток, САЩ, Канада и дори Япония по контрабанди канали, през които трафикантите прекарват оръжия и наркотици. Смята се, че тези трасета са най-безопасни и вероятността стоката да бъде заловена е най-малка. При износа пратките най-често се описват като жетони за игра, ако става въпрос за монети, или се маскират като реплики на антики, обясниха разследващи от Националната полиция. Трафикантите слагали в луксозна кутия находката, като дори фабрикували етикет с описание, според който това е реплика на някое популярно съкровище. Така дори при евентуална проверка на митницата стоката минава безпроблемно.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване